Svijet     | 29.04.2021. 18:28 |

Vojska u Čadu se sukobila s pobunjenicima na sjeveru zemlje

FENA Internet

N'DJAMENA, 29. aprila (FENA) - Vojska u Čadu sukobila se s pobunjenicima u četvrtak u blizini grada Nokou, oko 20 kilometara od mjesta gdje je prije 10 dana smrtno ranjen predsjednik Idriss Deby, rekli su pobunjenici i vojska.

Deby je ubijen 19. aprila dok je posjećivao trupe koje se bore protiv pobunjenika sa sjedištem u Libiji iz Fronta za promjene i saglasnost u Čadu (FACT), koji su se protivili njegovoj 30-godišnjoj vladavini. Vojno vijeće na čelu s njegovim sinom preuzelo je kontrolu nad Čadom nakon njegove smrti, što je potez koji su opozicioni političari osudili kao puč.

Pobunjenici su u četvrtak izdali saopćenje u kojem kažu da su preuzeli kontrolu nad Nokouom, centrom sjevernog okruga Kanem i nalaze se oko 300 kilometara od glavnog grada N'Djamene, nakon što su uništili vojni napadački helikopter koji je bombardovao njihov položaj, javlja Reuters.

Međutim, glasnogovornik vladajućeg vojnog vijeća u Čadu rekao je Reutersu da je Nokou i dalje pod kontrolom vladinih snaga. Također je potvrdio da su položaji pobunjenika granatirani.

Ranije ove sedmice glavni grad Čada i drugi po veličini grad Moundou doživjeli su nasilne proteste. Najmanje šest ljudi ubijeno je u sukobima snaga sigurnosti i demonstranata koji su protestovali protiv vojske.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu