Bosna i Hercegovina     | 28.04.2021. 12:37 |

Chollet: Dijalog u pozitivnoj atomsferi, a ne zapaljiva retorika

FENA Lejla Nuhanovic

WASHINGTON, 28. aprila (FENA) - Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet pozvao je čelnike BiH da razgovaraju o napretku BiH u ključnim reformama neophodnim za veći prosperitet, transparentne institucije, slobodnije i pravednije izbore, snažniju vladavinu zakona i dublje partnerstvo sa euroatlantskim institucijama, objavila je Ambasada SAD-a u Sarajevu na svom Twitter nalogu, prenoseći poruku iz State Departmenta.

Američka ambasada navodi da je Chollet podsjetio na poruku državnog sekretara Antonya Blinkena kojom se potvrđuje "snažna podrška SAD-a integritetu i suverenitetu BiH". 

- BiH ima presudnu priliku u ovoj neizbornoj godini za provođenje izbornih reformi, uključujući ograničene ustavne reforma za provođenje presuda ECHR-a, izmjene izbornog zakona radi rješavanja presuda Ustavnog suda BiH i tehničke reforme za jačanje izbornog integriteta. Ove se reforme ne odnose samo na pravno obavezujuću provedbu sudske presude kako bi se osigurala veća jednakost, nego i na ublažavanju prevara i osiguranju da građani mogu držati svoje lidere odgovornim za korupciju i loše upravljanje - sve ključne mjere zaštite jedne snažnije demokratske države - navodi se u saopćenju State Departmenta.

Također se navodi da Sjedinjene Države očekuju od čelnika BiH da ispune svoje obaveze za unapređenje ključnih reformi.

- Dijalog u pozitivnoj atomsferi, a ne zapaljiva retorika i maksimalistički zahtjevi, bit će ono što poboljšava usluge, donosi radna mjesta i jača povjerenje naroda BiH u njihovu vladu - zaključio je Chollet u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu