Svijet

Kina vakcinisala 200 miliona svojih građana ili oko 14 posto stanovništva

Internet, Fena arhiva

PEKING, 21. aprila (FENA) - Kineski zdravstveni zvaničnik saopćio je u srijedu da je oko 200 miliona građana, ili 14,29 posto ukupnog stanovništva, vakcinisano protiv COVID-19 do sada.

Naglasak u vakcinaciji je bio na zdravstvenim radnicima s prve linije fronta u borbi protiv epidemije, univerzitetskim studentima i ljudima koji žive u graničnim regijama. Kina je intenzivirala napore vakcinacije nakon sporog početka, djelimično izazvanog skoro potpunom eliminacijom unutrašnje transmisije virusa.

Samo dva lokalna slučaja zaraze potvrđena su danas, oba u gradu Ruiliju, koji se graniči s Mijanmarom. Kina je odobrila pet vakcina domaće proizvodnje i izvezla je milione doza, iako neki naučnici smatraju da kineske vakcine pružaju manju zaštitu od onih koje su proizvele farmaceutske firme Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Kineske vakcine imaju stopu efikasnosti od 50,7 do 79,3 posto, na osnovu podataka kompanija, manje nego međunarodni konkurenti, ali su ipak još djelotvorene, prenosi Associated Press.

(FENA) M.B.