Svijet

Sánchez: Španija nastavlja vakcinaciju uprkos odgodama u isporuci vakcina J&J

Internet

MADRID, 14. aprila (FENA)  Španski premijer Pedro Sánchez izjavio je u srijedu da je njegova vlada na putu da ostvari cilj vakcinacije 70 posto odraslog španskog stanovništva do kraja ljeta, uprkos odgodama u evropskoj nabavci vakcina Johnson & Johnson.

Španija očekuje da danas dobije 300.000 doza vakcine Janssen, prve isporuke vakcine koju proizvodi Johnson & Johnson. Ta zemlja želi učiniti prioritetom ljude između 70 i 79 godina za vakcinaciju tom jednodoznom vakcinom.

Ti su planovi, međutim, morali biti stavljeni na čekanje kada je farmaceutska kompanija odgodila isporuke vakcina evropskim zemljama nakon odluke američke Administracije za hranu i lijekove da se pauzira vakcinacija tom vakcinom u Sjedinjenim Državama kako bi se istražile eventualne veze sa stvaranjem veoma rijetkih krvnih ugrušaka.

Ta pauza uslijedila je nakon raznih odgoda u isporukama drugih vakcina zbog pojave sličnih ugrušaka nakon korištenja vakcina AstraZeneca, što je navelo Španiju da limitira tu vakcinu na ljude starije od 60 godina.

Premijer Sánchez danas je, ipak, poručio španskom parlamentu da će se „tempo vakcinacije ubrzati u mjesecu aprilu i mi ćemo ispuniti naš cilj“, prenosi Associated Press.

(FENA) F.F.