Ekonomija     | 14.04.2021. 09:49 |

Mitrović i Zakonjšek razgovarali o regionalnom povezivanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović tokom radne posjete Republici Srbiji, u sjedištu Prometne zajednice u Beogradu sastao se sa direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom kako bi razgovarali o regionalnom povezivanju i projektima prometne infrastrukture u BiH. 

- Ekonomska razmjena trebala bi biti jedan od osnovnih parametara u bilateralnoj saradnji, ali za međunarodni prijevoz prilike trebaju biti jednake za sve tako da kvalitet i pouzdanost prijevoza budu na prvom mjestu. Izazovi su, prije svega, završetak Koridora Vc kroz BiH, uklanjanje uskih grla duž obale rijeke Save, modernizacija aerodroma i obnova i izgradnja infrastrukture na indikativnoj TEN-T mreži - istakao je ministar Mitrović.

Oba sagovornika su naglasili jedinstvene/integrirane granične prijelaze kao konkretne korake kojima će se dodatno ojačati regionalna saradnja i koji će donijeti koristi za građane. Prometna zajednica aktivno podržava uspostavljanje jedinstvenih graničnih prijelaza kao najnapredniji primjer regionalne saradnje kojim će se skratiti vrijeme čekanja i olakšati putovanje.

- Sastanak je bio prilika da se sagleda napredak u infrastrukturnim projektima na Koridoru Vc - granični prijelaz Svilaj, most u Gradišci i ulaganja u željeznice. Također smo predstavili naše planove za povećanje sigurnosti pružnih prijelaza u regionu. Bosna i Hercegovina, kao jedan od regionalnih partnera koja aktivno učestvuje u radu Prometne zajednice, na dobrom je putu da sa svojim susjedima ispregovara i potpiše bilateralne sporazume za uspostavljanje jedinstvenih kontrola - rekao je Zakonjšek.

Sagovornici su se suglasili da je deminiranje područja oko rijeke Save vodeći projekt sa snažnim regionalnim utjecajem te da će, kada bude završen, promet unutrašnjim plovnim putevima u tom dijelu zapadnog Balkana biti značajno poboljšan.

Taj projekt je dio ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan za koji je Prometna zajednica dala podršku svim akcijama potrebnim za njegovo provođenje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu