Svijet     | 13.04.2021. 16:47 |

Bijela kuća: Pauziranje od J&J vakcine neće imati značajan uticaj na vakcinaciju

FENA Internet

WASHINGTON, 13. aprila (FENA) - Savjetnik Bijele kuće za koronavirus kaže da pauziranje vakcine Johnson&Johnson od FDA-e i CDC-a "neće imati značajan utjecaj" na cjelokupni plan cijepljenja u SAD-u.

Jeff Zients, koordinator odgovora Bijele kuće za pandemiju COVID-19, rekao je da sada rade s "državnim i saveznim partnerima kako bismo bilo koga zakazanog za J&J vakcinu brzo prebacili na vakcinu Pfizer ili Moderne."

CDC i FDA objavili su u utorak da su preporučili pauzu u upotrebi Johnson&Johnson vakcine jer pregledavaju podatke koji uključuju šest prijavljenih američkih slučajeva rijetke i teške vrste krvnog ugruška kod osoba nakon primanja J&J vakcine, javlja AP.

Zients kaže u saopćenju da vakcina Johnson&Johnson čini manje od pet posto dosad zabilježenih vakcinacija u Sjedinjenim Državama.

- U posljednjih nekoliko sedmica stavili smo na raspolaganje više od 25 miliona doza Pfizera i Moderne svake sedmice, a zapravo ove sedmice stavit ćemo na raspolaganje 28 miliona doza ovih vakcina - kaže Zients.

Dodaje da je to više nego dovoljno da se nastavi trenutni tempo vakcinacija od tri miliona doza dnevno i ispuni cilj predsjednika Joea Bidena da 200 miliona ljudi bude vacinisano do njegovog stotog dana u uredu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel