Bosna i Hercegovina     | 11.04.2021. 22:27 |

"Pod lupom": Dautović pobjednik na izborima u Travniku, u Foči neizvjesno

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 11. travnja (FENA) - Kenan Dautović iz Stranke demokratske akcije (SDA) novi je načelnik općine Travnik, objavila je u nedjelju navečer Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Dautović je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 54,8 posto glasova na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik.

Haris Kaniža, iz koalicije "Naša travnička priča" koju čine Socijaldemokratska partija, Narod i pravda, te Naša stranka, osvojio je 45,2 posto glasova.

- Razlika je u nešto više od 1.000 glasova, a glasovi pristigli putem pošte i mobilnih timova ne mogu promijeniti rezultat - kazao je projekt menadžer Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović, na konferenciji za novinare u Travnik.

Jovanović je naveo da je neizvjesna situacija kada je riječ o prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (FBiH) te da je, trenutno, nemoguće odrediti koji od četiri kandidata je pobjednik.

- To je neobična situacija jer prema preliminarnim podacima, svi kandidati imaju otprilike podjednak broj glasova, odnosno imeđu 24 i 26 posto. Dakle, prvi put imamo situaciju da su svi kandidati mogući pobjednici na izborima i odlučit će glasovi putem mobilnih timova - kazao je Jovanović. 

Kandidat SDA Mensud Borović osvojio je 230 glasova birača, kandidat koalicije A-SDA NBL “Zajedno za Ustikolinu” Mensad Arnaut dobio je 241 glas, nezavisni kandidat Mujo Sofradžija 246, dok je nezavisna kandidatkinja Mensura Karahodža osvojila 218 glasova.

Na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik glasalo je 27,5 posto birača, što je, kako je rečeno duplo manje u odnosu na lokalne izbore održane 15. studenoga 2020. godine.

Izlaznost birača u općini Foča (BiH) iznosila je 56,7 posto.

Iz Koalicije "Pod lupom" su, uz ostalo naveli da je na 45 posto biračkih mjesta u Travniku, te na dva do tri biračka mjesta u Foči, evidentirano obiteljsko glasanje.

Na 17 biračkih mjesta, od toga 16 u Travniku, zabilježeni su slučajevi u kojima je jedna osoba pružala pomoć većem broju glasača pri glasanju u kabini.

Kako je rečeno, nisu primijećeni slučajevi tzv. bugarskog voza, odnosno situacije da pojedini birači dolaze s već označenim glasačkim listićima, niti slučajevi zastrašivanja i pritisaka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta