Svijet

U Indiji novi dnevni vrhunac sa 126.789 oboljelih od koronavirusa

Internet, Foto:Arhiva

NEW DELHI, 8. aprila (FENA) - Indijski premijer Narendra Modi primio je drugu dozu vakcine COVID-19 dok je zemlja u četvrtak dosegla novi vrhunac sa 126.789 novih slučajeva koronavirusa zabilježenih u protekla 24 sata.

„Vakcina je jedan od rijetkih načina na koji možemo pobijediti virus. Ako ispunjavate uslove za vakcinu, usmjerite se tome ”, tweetao je premijer Narendra Modi. Prvu dozu vakcine on je primio 1. marta.

Indija je započela s vakcinisanjem u januaru. Do sada je više od 90 miliona zdravstvenih radnika i Indijaca starijih od 45 godina primilo barem jednu dozu. Samo 11 miliona njih primilo je obje doze dok Indija pokušava izgraditi imunitet kako bi zaštitila svojih gotovo 1,4 milijarde stanovnika, prenosi AP.

Desetine gradova su nametnuli noćni policijski sat kako bi pokušali zaustaviti širenje zaraze.

Broj smrtnih slučajeva povećao se za 685 u posljednja 24 sata, najviše od novembra, povećavajući ukupan broj na 166.862-oje umrlih od početka pandemije.

Zapadna država Maharashtra, najteže pogođena u zemlji, sa gotovo 47 posto novih infekcija.

Indijska savezna vlada odbila je nametnuti drugo zaključavanje u cijeloj zemlji, nakon što je prvi lockdown prošle godine imao snažan negativan ekonomski uticaj, ali zatražila je od država da odluče o nametanju lokalnih ograničenja koja će obuzdati širenje virusa.

Indija sada ima  u sedmodnevnom prosjek više od 80.000 slučajeva novozaraženih u jednom danu, a od početka pandemije zabilježila je 12,9 miliona slučajeva virusa, što je u svijetu treći najveći broj oboljelih od koronavirusa nakon Sjedinjenih Država i Brazila.

(FENA) B.D.