Svijet     | 01.04.2021. 15:56 |

Nizozemska opozicija predložila glasanje o povjerenju Rutteu

FENA Internet

AMSTERDAM, 1. aprila (FENA) - Opozicione stranke u nizozemskom parlamentu u četvrtak su predložile glasanje o povjerenju premijeru Marku Rutteu, koji pokušava formirati novu vladu nakon izbora održanih 17. marta.

Rutte je pobjednik izbora održanih u prošlom mjesecu. Izglasavanje nepovjerenja odgodilo bi formiranje nove koalicijske vlade i oslabilo bi njegovu poziciju čelnika konzervativne VVD stranke.

Glasanje o povjerenju održat će se tokom dana, nakon što se Rutte obratio parlamentu kako bi pojasnio zašto je izjavio novinarima da nije raspravljao o političkom imenovanju jednog poslanika iako se kasnije ispostavilo da jeste.

 Rutte je negirao da je rekao neistinu.

- Nisam lagao, djelovao sam časno i s dobrim namjerama - izjavio je Rutte u parlamentu.

Razgovori o formiranju nove vlade naglo su prekinuti 25. marta kada je jedan od vodećih pregovarača nesmotreno objavio osjetljivi dokument fotoreporteru dok je žurio da napusti parlament nakon što je saznao da je testiran pozitivno na COVID-19.

Dokument pokazuje kako su pregovarači raspravljali o poziciji "na drugom mjestu" za poslanika Pietera Omtzigta, uglednog kritičara Rutteove prethodne vlade, iako su Omtzigtovi Kršćanski demokrati bili članovi koalicije.

Rutte je izjavio novinarima 25. marta da on nije pomenuo Omtzigtovu poziciju, ali da su zapisnici razgovora koje je imao u parlamentu u ovoj sedmici pokazali da ga je on zapravo pominjao, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu