Svijet     | 01.04.2021. 15:34 |

Papa predvodio jutarnju misu, otkazao popodnevnu službu na Sveti četvrtak

FENA Internet

VATIKAN, 1. aprila (FENA) - Papa Franjo otvorio je svečane završne dane Svete sedmice jutarnjom misom u bazilici Svetog Petra, ali planira zaobići tradicionalnu službu u četvrtak popodne kojom se podsjeća na Kristovu posljednju večeru s njegovim apostolima.

Vatikan nije pojasnio zašto će čelnik Kolegija kardinala, kardinal Giovanni Battista Re, umjesto Pape predvoditi službu u četvrtak popodne.

Moguće je da je Franjo, kome su 84 godine i ima išijas i bolove u nervima, odlučio da delegira kardinala Rea, uzimajući u obzir njegov obiman liturgijski raspored u narednim danima koji kulminira uskršnjom misom u nedjelju. U prethodnim godinama Franjo je obilazio zatvore ili izbjegličke centre radi službe za Sveti četvrtak, koja obično uključuje ritual pranja nogu koji simbolizira Isusovu spremnost da služi ljudima.

Već drugu uzastopnu godinu, ceremonija pranja nogu je otkazana zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa. Sva dešavanja u Svetoj sedmici u Vatikanu održana su pred  limitiranim brojem vjernika s maskama na licima kako bi se poštovale norme zaštite zdravlja i fizičkog distanciranja.

Franjo je danas predvodio jutarnju misu kako bi blagoslovio ulja koja će se tokom naredne godine koristiti u raznim crkvenim sakramentima. U svojoj propovijedi Franjo se lično prisjetio da je čuo ispovijest časne sestre i zamolio je da se, kao njezina pokora, moli za njega.

- Zastala je na trenutak i činilo se da se moli, a zatim mi je rekla: "Gospodin će vam sigurno dati tu milost, ali u tome neće pogriješiti: dat će vam je na svoj božanski način".  Ovo mi je učinilo puno dobra, čuvši da nam Gospodin uvijek daje ono što tražimo, ali da to čini na svoj božanski način - prisjetio se Franjo.

Franjo svaku nedjeljni blagoslov zaključuje sa zahtjevom da se vjernici mole za njega. Ponovio je to u četvrtak za vrijeme mise za blagoslov ulja, rekavši "trebam to", prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu