Bosna i Hercegovina     | 01.04.2021. 14:33 |

Usvojen budžet Grada Bihaća za 2021. godinu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 1. aprila (FENA) - Ovogodišnji budžet Grada Bihaća u iznosu od 31.568.364 KM usvojen je dvotrećinskom većinom, odnosno glasovima 20 vijećnika iz aktuelnog saziva Gradskog vijeća.

Naglašeno je kako je ovogodišnji budžet stabilizacijskog karaktera, ili konkretnije prilagođen situaciji uslovljenoj pandemijom koronavirusa.

-Od većih infrastrukturnih projekata ove godine planiramo samo asfaltiranje puta Vrkašić-Kamenica što je izuzetno važna gradska putna komunikacija, a da ne govorimo o činjenici da mještani Vrkašića to decenijama čekaju. S druge strane, budžet će biti stabilizacijski i prilagođen trenutnoj situaciji vezanoj za pandemiju, kako bismo dogodine mogli razmišljati o realizaciji značajnijih projekata i poduhvata - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

U odnosu na prošlogodišnji, budžet za 2021. godinu manji je za 2.287.028 maraka. S druge strane, prijedlog za tekuću godinu je veći u odnosu na nacrt budžeta za 441.186 KM, što se odnosi na sredstva koja je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uplatila za priključak prihvatnog centra za migrante "Lipa" na elektromrežni sistem.

Članovi Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) podržali su Prijedlog budžeta za 2021. godinu, okarakterisavši ga primjerenim trenutnoj situaciji.

-Činjenica da je dvije trećine vijećnika danas glasalo za budžet, govori da je on svrsishodan i da je napravljen u skladu sa vremenom u kojem živimo - riječi su predsjednika Kluba vijećnika SDA Edina Felića.

Prijedlog ovogodišnjeg budžeta podržala je i vijećnica Naše stranke Šeherzada Delić.

-Budžet Grada Bihaća za 2021. godinu nije razvojni, ali je strateški planiran i smatram da je u ovoj kriznoj situaciji upravo onakav kakav i treba biti, pa ga je zato Naša stranka i podržala - kazala je Delić.

S druge strane, ovakvog mišljenja nisu bili članovi vijećničkih klubova Stranke demokratske aktivnosti (A SDA), Naroda i pravde (NiP), te po jedan vijećnik Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH i Nezavisnog bloka (NB), koji su bili suzdržani prilikom glasanja.

Ahmed Fatkić, vijećnik Stranke demokratske aktivnosti, smatra da je budžet za ovu godinu nerealan, odnosno kreiran u interesu formiranja političke većine, te da ga zato i nisu podržali. 

Suzdržani su bili i članovi Kluba vijećnika Naroda i pravde, a vijećnik Halil Bajramović podsjetio je da su još na prethodnoj sjednici izrazili nezadovoljstvo zbog, kako on tvrdi, nezakonite odluke da Grad Bihać od Javnog preduzeća “Aerodrom“ čiji je i osnivač, uzima novac.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu