Ekonomija     | 30.03.2021. 15:49 |

Javna preduzeća u FBiH nisu realizovala preporuke Ureda za reviziju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Ured za reviziju institucija u FBiH proveo je praćenje realizacije preporuka iz Izvještaja revizije učinka "Transparentnost zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH", objavljenog 2018., kako bi ispitao poduzete aktivnosti na osnovu predmetnog Izvještaja i ocijenio u kojoj mjeri su preporuke realizovane.

Utvrđeno je da su nadležne institucije i javna preduzeća u proteklom periodu poduzimala aktivnosti na realizaciji preporuka, ali niti jednu preporuku nisu u potpunosti realizovali svi subjekti. Od ukupno 11 datih preporuka, devet je djelimično provedeno, dok za dvije nisu poduzimane konkretne aktivnosti kako bi bile realizovane.

Rezultati praćenja pokazali su da je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu unaprijeđen regulatorni okvir, s obzirom na to da je Zakonom propisana obaveza javnog oglašavanja prilikom zapošljavanja u javnom sektoru FBiH. Međutim, Vlada FBiH je naknadno donijela Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru FBiH, kojom su propisane iznimke od obaveze zapošljavanja putem javnog oglašavanja.

Primjena te Uredbe za posljedicu je imala da su gotovo sva preduzeća iz uzorka revizije u proteklom periodu koristila mogućnost zapošljavanja bez javnog oglašavanja. Naime, u periodu od 2019. do 2020. u devet javnih preduzeća iz uzorka u radni odnos je primljeno ukupno 1.500 novih radnika. Od toga je 330 ili 22 posto primljeno bez konkursa/oglasa, pri čemu nije osigurana transparentnost u zapošljavanju.

Konstatovano je da nisu poduzimane konkretne aktivnosti kako bi se nadzor nad zapošljavanjem u javnim preduzećima jasnije propisao.

Rezultati su također pokazali da još uvijek nisu uspostavljene odgovarajuće regulatorne pretpostavke kako bi se osiguralo efikasno posredovanje u zapošljavanju, niti je uspostavljena proaktivna saradnja između službi za zapošljavanje i javnih preduzeća u svrhu pribavljanja i transparentnog objavljivanja informacija o potrebama preduzeća za radnicima.

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH cijeni da nadležne institucije i javna preduzeća trebaju poduzeti dodatne aktivnosti kako bi se u potpunosti realizovale date preporuke i osiguralo transparentno zapošljavanje u javnim preduzećima FBiH.

Kompletan Izvještaj revizije učinka dostupan je na internet-stranici www.vrifbih.ba, saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu