Bosna i Hercegovina     | 29.03.2021. 16:35 |

Gudeljević: Osigurati što kvalitetnije obrazovanje prilagođeno 'novoj realnosti'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević učestvovala je danas na online sastanaku ministara obrazovanja zemalja članica UNESCO-a, a tema skupa bila je “Godinu dana u pandemiji COVID 19: prioritetni oporavak obrazovanja kako bi se izbjegla generacijska katastrofa”.

Sastanak je održan u organizaciji Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Kako svijet ulazi u drugu godinu života s pandemijom COVID-19, predstavnici UNESCO-a organizirali su ministarski sastanak na kojem se razgovaralo o naučenim lekcijama, najvećim rizicima s kojima se suočava obrazovanje i strategijama za potporu učenicima.

- Obrazovanje mora imati plan „B“ u slučaju daljnje tendencije pogoršanja epidemiološke situacije, ali i plan otvaranja škola čim to situacija dozvoli. Ovo, svakako, podrazumijeva veća ulaganja u resurse kojim će se osigurati zdravstvena sigurnost nastavnika, školskog osoblja i učenika - istaknula je ministrica Gudeljević, dodavši kako je jasno da je breme odgovornosti za izvođenje nastave, osim roditelja, i na nastavnicima i da su nastavnici heroji obrazovnog sektora u vremenu kada se svi borimo sa pandemijom COVID-a.

Vjerujem, dodala je ona, da ćemo zajedničkim naporima kako na lokalnom, tako i na globalnom planu uspjeti blagovremeno poduzeti adekvatne mjere kako bi osigurali što kvalitetnije i inkluzivnije obrazovanje za sve, obrazovanje prilagođeno “novoj realnosti”.  

Na sastanku je globalna obrazovna zajednica imala priliku razmijeniti mišljenje o naučenim lekcijama i najvažnijim trenutnim izazovima, uz prezentaciju ključnih podataka.

Sastanak je simbolično održan baš na današnji datum jer je UNESCO 29. marta 2020. godine pokrenuo „Globalnu koaliciju za obrazovanje COVID-19“, kako bi podržao zemlje u povećanju njihovih najboljih praksi za učenje na daljinu i kako bi se došlo do djece i mladih koji su pod rizikom da se ne obrazuju  u tijeku pandemije - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu