Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 17:29 |

Brkić i Geoană razgovarali o sardnji BiH i NATO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić imao je danas u NATO-stožeru u Briselu sastanak sa zamjenikom generalnog tajnika NATO-a Mircea Geoanăom.

Zamjenik ministrice Brkić je tijekom razgovora istaknuo da je vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena je ka očuvanju i unapređenju mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog razvitka i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti. Naglasio je da je BiH odlučna poduzeti daljnje korake u cilju jačanja regionalne i globalne sigurnosti na način da unapređuje partnerstvo s NATO-savezom i Europskom unijom čime se osigurava i trajnija stabilnost u BiH.

Informirao je o napretku u suradnji Bosne i Hercegovine s Alijansom, što uključuje formiranje Povjerenstva za suradnju sa NATO-om na čijem je čelu Brkić, koje je nedavno održalo inauguralnu sjednicu i započelo rad na izradi nacrta Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020-2021. Također je izvijestio da je VM usvojilo zaključak o Realizaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2019-2020 koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u zemlji.

Brkić je također istaknuo da je politika otvorenih vrata NATO-a posebno važna za Bosnu i Hercegovinu u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijela regija, pod snažnim utjecajem drugih regionalnih interesa i moći. Istaknuo je da vjeruje da su NATO i saveznici u potpunosti svjesni ovog trenda i mogućih posljedica, što bi trebalo biti uzeto u obzir u smislu euroatlanskog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom.

Zamjenik generalnog tajnika NATO-a Geoană je istaknuo da su programi reformi odličan put suradnje BiH s NATO-om, te da će Savez pružiti potporu u provedbi reformi sadržanih u programima. Istaknuo je važnost ispunjavanja uvjeta i zadataka koji se nađu pred BiH na njenom euroatlantskom putu jer na taj način BiH reformira i svoje institucije koje postaju efikasnije u službi građana Bosne i Hercegovine. Također je čestitao  Brkiću imenovanje za predsjedatelja Povjerenstva za suradnju s NATO-om i poželio mu mnogo uspjeha u budućem radu.  

Na sastanku je razgovarano i o odlukama sa sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji je održan u utorak u Briselu i budućnosti Alijanse.

Zamjenik Generalnog tajnika NATO-a Geoană je izrazio zadovoljstvo za sudjelovanje  na međunarodnoj konferenciji održanoj prošlog tjedna u Neumu, navodeći značaj doprinosa akademske zajednice i nevladinih organizacija u procesima trasiranja euroatlanskog puta Bosne i Hercegovine.

U  organizaciji Stalne misije Mađarske pri NATO-u, zemlje čije veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini  renutno obnaša ulogu kontakt Veleposlanstva za BiH (CPE—Contact Point Embassy), upriličen je radni doručak Brkića sa NATO Quint veleposlanicima (veleposlanici SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije pri NATO-u), saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu