Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 16:13 |

Predstavnici Distrikta s ministrom Mitrovićem o izgradnji mosta i autoputa

FENA Saopćenje

BRČKO, 26. ožujka (FENA) - Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te nadležnih institucija distrikta Brčko sastali su se u petak u Gradskoj vijećnici s ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem i razgovarali o realizaciji projekta izgradnje mosta Brčko-Gunja kao i izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd i dijela autoputa koji će prolaziti kroz Brčko distrikt BiH.

Gradonačelnik Esed Karić je naglasio da osim izgradnje autoputa, izgradnja mosta preko rijeke Save je jedan od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta.

"Razgovarali smo i o našim ubrzanim aktivnostima na pripremama u okviru prostorno-planske dokumentacije koja se odnosi na definiranje trase, autoputa koji će ići preko teritorije Distrikta. Dobili smo i određene spoznaje da moramo ubrzati dodatno naše aktivnosti s obzirom na to da će trasa od Kuzmina preko Bijeljine jako brzo krenuti s izgradnjom i Brčko mora spremno dočekati sve na svojoj teritoriji", kazao je Kadrić.

Ministar Vojin Mitrović na sastanku je naglasioznačaj potpisivanje sporazuma između BiH i Republike Turske o infrastrukturnim i građevinskim projektima kao i sporazumu o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između građana BiH i Turske. On je informirao gradonačelnika i o prvoj etapi izgradnje autoputa od Rače prema Bijeljini.

"Isto tako jedno od pitanja je i pitanje plinovoda koje će pratiti autoput, odnosno priključenje plinovoda na turski tok i opskrba plinom BiH što su i gradonačelnik i njegovi suradnici prihvatili sa zadovoljstvom. Također, na problemu mosta radi se duže vrijeme i imaju predložena tri ili četiri rješenja vezana za rekonstrukciju mosta, ali tu je i ideja izgradnja novog mosta, jer analize su pokazale da rekonstrukcija mosta koji je star oko 120 godina neće moći zadovoljiti dugoročno prevoz teretnog prometa. Razgovarali smo i o željezničkom prometu, ali i o značajnoj brčanskoj riječnoj luci koja je bitna za grad i BiH", kazao je Mitrović.

Gradonačelnika i predstavnike Distrikta Mitroivć je upoznao i oko preuzimanja aktivnosti Ministarstva komunikacije i prometa BiH vezano za deminiranje desne obale Save jednog od preduvjeta za uređenje korita kako bi se osposobila plovnost kao, kako je kazao, najjeftiniji vid transporta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić istaknuo je da su putne komunikacije i osiguranje ekološki prihvatljivog i jeftinog energenta od strateškog interesa za svaku zajednicu, ali i za Distrikt.

 Milić je zahvalio ministru Mitroviću na tome što čini da Distrikt bude dio ovih projekata koji će omogućiti i razvoj ove lokalne zajednice i stvoriti uvjete da ona bude prihvatljiva za strane i domaće investitore.

"Ovi projekti su u funkciji i za razvoj 'Luke Brčko' kao strateškog poduzeća koji je od interesa ne samo za Brčko, nego i za BiH. Vjerujem da će današnji posjet ubrzati aktivnosti na realizaciji ovih projekata, ali i još jednog važnog projekta, a to je rješavanje problema odvijanja teretnog prometa između Distrikta i Hrvatske", izjavio je Milić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Ratko Stjepanović, šef Odjela za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Edin Zaimović, šef Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne Vlade Brčko distrikta BiH kao i predstavnici JP "Putevi Brčk" i Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu