Svijet     | 25.03.2021. 15:27 |

Bjeloruska opozicija pozvala na nove proteste protiv Lukašenka

FENA Internet

MINSK, 25. marta (FENA) - Bjeloruske opozicione ličnosti obilježile su nezvanični "Dan slobode" u četvrtak, pozivajući na nove proteste protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka kako bi pojačale pritisak na njega da napusti vlast.

Lukašenko (66) se suočavao s najvećim izazovom svojoj skoro 27-godišnjoj vladavini kada su demonstranti izašli na ulice nakon što je proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora u augustu prošle godine, za koje demonstranti tvrde da su bili namješteni.

On negira izborne prevare i policija je počela da guši proteste, koji su privukli stotine hiljada ljudi prije nego što su se pretvorili u manje marševe.

Obilježavajući godišnjicu bjeloruske deklaracije iz 1918. godine o tadašnjoj kratkotrajnoj nezavisnosti od Rusije, opozicionarka u egzilu Svetlana Tihanouskaja napisala je na Twitteru: "Pozivam sve prijatelje Bjelorusije da iskažu solidarnost s Bjelorusima na Dan slobode, 25. mart".

- Poduzmite političku akciju. Održavajte mitinge u svom gradu u znak solidarnosti. Pišite pisma političkim zatvorenicima. Oglasite se  na društvenim mrežama - napisala je ona.

Lokalni organizatori žele marševe u gradskim kvartovima, okupljanje masa i isticanje protestnih simbola u četvrtak navečer, ali se pripremaju za veće proteste tokom vikenda.

Mediji i društvene mreže prikazali su desetke crvenih i bijelih zastava - simbola protesta - u gradovima širom Bjelorusije u četvrtak ujutru.

Vlada je saopćila da će odgovoriti na proteste.

- To su apsolutni neprijatelji naše države i mi ćemo se veoma brzo zabaviti njima - izjavio je Nikolaj Karpenkov, zamjenik ministra unutrašnjih poslova.

Demokratske aspiracije opozicije, čije su vodeće ličnosti većinom u zatvoru ili egzilu i traže slobodne izbore, podržavaju zapadne zemlje.

Lukašenko se održava na vlasti uz finansijsku i diplomatsku podršku Rusije, koja sudeći po zapadnim diplomatima, smatra Bjelorusiju tampon zonom prema NATO-u, piše Reuters. Bjrelorusija graniči s Rusijom, Ukrajinom i članicama NATO-a Latvijom, Litvanijom i Poljskom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel