Svijet     | 24.03.2021. 14:16 |

Njemačka ipak odustala od plana za strogi lockdown tokom Uskrsa

FENA Internet

BERLIN, 24. marta (FENA) - Angela Merkel izvršila je preokret u vezi sa planovima da u Njemačkoj uvede strogi lockdown tokom Uskrsa nakon kritizirajućih reakcija, opisujući odluku o zatvaranju crkava i trgovina u petodnevnom periodu kao grešku.

Obraćajući se javnosti na konferenciji za novinare u srijedu ujutro, njemačka kancelarka rekla je da je plan za uskršnji lockdown bila njena lična greška, "i greške treba nazivati njihovim pravim imenom", javlja Guardian.

Merkel je rekla da žali što je njen prijedlog izazvao dodatnu neizvjesnost i zatražila je oprost od njemačke javnosti, čija sve veća frustracija zbog vladinih odluka i sporog uvođenja vakcina prijeti da oštetiti reputaciju njene stranke prije nacionalnih izbora u septembru.

Nakon napetog samita između kancelarke i šefova 16 njemačkih saveznih država u ponedjeljak, Merkel je najavila produženje djelomičnog lockdowna do 18. aprila, kao i pooštravanje restrikcija od 1. do 5. aprila osmišljenih da "prekinu eksponencijalni rast trećeg vala".

Prijedloge su epidemiolozi, poslovna udruženja i članovi političkog bloka same Merkel odmah počeli dovoditi u pitanje.

Prema planiranom uskršnjem lockdownu, sve trgovine i preduzeća trebalo bi biti zatvoreni pet dana zaredom, dok bi trgovine prehrambenih proizvoda nakratko bile otvorene na Veliku subotu iako se mnogi plaše da bi to moglo dovesti do brzog širenja zaraze u redovima supermarketa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu