Bosna i Hercegovina     | 23.03.2021. 16:04 |

Misija OSCE-a u BiH predstavila izvještaj o institutu dodatnih sudija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je danas tematski izvještaj pod nazivom “Institut dodatnih sudija kao potencijalna prijetnja načelu nezavisnosti sudstva u Bosni i Hercegovini”.

Dodatne sudije se obično imenuju na privremenoj osnovi, kako bi se smanjio broj neriješenih predmeta, ili u slučaju dužeg odsustva nekog od redovnih sudija.

Izvještaj daje procjenu instituta dodatnih sudija i sistemskih problema koje je Misija OSCE-a uočila praćenjem sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), a sadrži i analizu osnovnih problema u vezi sa nezavisnošću dodatnih sudija, u smislu ograničenosti njihovog mandata, efekata po upravljanje predmetom, mogućeg pritiska na predsjednike sudova da zahtijevaju imenovanje dodatnog sudije, te nedosljednosti u odlukama o produženju njihovih mandata.

Prema nalazima Izvještaja, institut dodatnih sudija se pokazao kao neefektivan u smanjenju broja neriješenih predmeta, te predstavlja ozbiljan rizik po nezavisnost sudstva u BiH.

- Svrha ovog Izvještaja nije isključivo da se naglase ove nedosljednosti i izrazi kritika, već radije da se pruži podrška VSTV-u u očuvanju i jačanju sudske nezavisnosti - kazala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Izrazila je nadu da će Izvještaj potaknuti diskusiju o politici rada, uključujući i pravnu raspravu o ovom ključnom pitanju, kao i diskusiju na jednoj od narednih sjednica VSTV-a.

- Trenutno postoji prostor i prilika da se ovaj institut reformira u interesu nezavisnosti sudstva i poštivanja vladavine prava, posebno u svjetlu aktivnosti usmjerenih na usvajanje izmijenjenog i dopunjenog Zakona o VSTV-u, te na reformu pravosudnog sektora u širem smislu - precizirala je Kavalec.

Spomenuti izvještaj sadrži prilagođene preporuke VSTV-u i akterima u pravosudnom sektoru, izrađene na temelju nalaza Misije, uključujući: obustavljanje prakse produženja mandata privremenih sudija, davanje prioriteta popunjavanju upražnjenih pozicija redovnih sudija u odnosu na privremene sudije, te nastavak iznalaženja alternativnih načina rješavanja neriješenih predmeta kroz zakone, politiku rada i praksu.

- VSTV BiH već dugi niz godina sarađuje sa Misijom OSCE-a u BiH koja nam  pomaže u analizama stanja u pravosuđu te pronalaženju rješenja za poboljšanje kvalitete i efikasnosti pravosuđa u BiH. U tom kontekstu je i ovaj izvještaj dobrodošao, naročito u svjetlu reformskih prijedloga koje VSTV BiH namjerava provesti u pravosuđu BiH. U Izvještaju koji se odnosi na dodatne sudije je napisano i ono što mi vidimo kroz praksu, tako da će nam ta analiza pomoći u planovima koji se odnose na izbor i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija. Prijedlog tih mjera koje se planiraju provoditi bit će usvojen do kraja aprila ove godine - izjavio je Selim Karamehić, član VSTV-a BiH.

Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini, istaknula je da je nezavisno, autonomno, odgovorno i efikasno pravosuđe preduvjet za funkcioniranje vladavine prava.

- Ovaj izvještaj predstavlja blagovremen doprinos koji pruža podršku novom vodstvu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u poduzimanju potrebnih aktivnosti koje će ubrzati reformu pravosuđa kako bi se povećao kredibilitet ove institucije u očima javnosti i kako bi se ubrzao proces EU integracija. Ovo podrazumijeva i provedbu amandmana Zakona o VSTV-u koji se odnose na integritet, nakon usvajanja trenutnog nacrta od Parlamentarne skupštine BiH - izjavila je ambasadorica Strömquist.

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku VSTV-u u očuvanju i jačanju nezavisnosti pravosuđa među pravosudnim institucijama u BiH, saopćeno je iz OSCE-a.

Izvještaj je dostupan na linkovima: https://www.osce.org/files/f/documents/c/2/481954.pdf https://www.osce.org/files/f/documents/d/d/481951.pdf

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'