Kultura     | 15.03.2021. 10:46 |

Muzička akademija - Sutra komemoracija povodom smrti profesora Davida Kamhija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) – Komemorativni skup povodom smrti profesora Davida Kamhija bit će održan sutra u 11.30 sati na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, najavila je ta akademija izražavajući duboko žaljenje zbog smrti ovog profesora violine i violiniste.

Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, komemoracija će biti zatvorena za javnost, a snimak će  u narednim danima biti objavljen na web-stranici Muzičke akademije.

Sahrana će biti obavljena istog dana, 16. marta ove godine, u 14.30 sati na groblju Bare.

David Kamhi preminuo je 12. marta u 85. godini u Sarajevu.

Rođen je u Sarajevu 8. oktobra 1936. godine.

Nakon završene osnovne i srednje muzičke škole te Prve gimnazije u Sarajevu, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu je završio diplomski (1962.) i postdiplomski studij violine (1964).

U periodu od 1965. do 1967. usavršavao se na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski na katedri Davida Ojstraha u klasi poznate profesorice Olge Kaverzneve te na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu kod profesorice Pine Carmirelli (1970., 1973).

Od 1955. bio je zaposlen kao profesor violine u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Njegov angažman na Muzičkoj akademiji započinje 1962. godine te je od tada u ovoj instituciji prošao sva nastavno-umjetnička zvanja na predmetima Violina i Metodika nastave violine, od asistenta (1962.), docenta (1971.), vanrednog profesora (1977.), do redovnog profesora (1984.). Penzionisan je 2006. 

U nedostatku nastavnog osoblja, povjerena mu je i nastava na predmetu Viola i Kamerna muzika, čime je dao važan doprinos opstanku i kontinuitetu klase viole u Bosni i Hercegovini. U periodu od 1965. do 2003., nekoliko je puta obavljao funkciju šefa Odsjeka za gudačke instrumente na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a posebno je važno istaknuti njegovo zalaganje za nastavak rada Odsjeka tokom opsade Sarajeva u periodu 1992-1995.

Od 2016. godine aktivno je učestvovao u radu Savjeta za kulturu i umjetnost pri Univerzitetu u Sarajevu.

Pedagoška djelatnost Davida Kamhija proizvela je generacije violinista, kamernih muzičara i pedagoga violine. Izuzetno posvećen promociji i unapređenju violinističke pedagogije u Bosni i Hercegovini, bio je organizator i pozivni predavač u nizu predavanja i seminara za nastavnike violine. Kao reproduktivni umjetnik održao je brojne recitale u zemlji i inostranstvu, kao i koncerte sa Sarajevskom filharmonijom, praćene pozitivnim kritikama.

Pedagošku i umjetničku djelatnost Davida Kamhija upotpunjuje i njegova društvena djelatnost. Bio je predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika Bosne i Hercegovine, u periodu od 1993. do 1995. godine član Savjeta Predsjedništva RBiH za vanjske poslove, a od 1995. do 1996. kulturni ataše u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Madridu.

Neumorno i posvećeno je istraživao i promovirao kulturu i tradiciju bosanskohercegovačkih Jevreja, na pozicijama potpredsjednika Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija, potpredsjednika Jevrejske opštine u Sarajevu, predsjednika Komisije za kulturu sarajevske Jevrejske opštine te u periodu od 1992. do 2016. godine, predmolitelja sarajevske Aškenaske sinagoge. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu