Svijet     | 12.03.2021. 10:55 |

Tajland odgađa upotrebu AstraZeneca vakcine

FENA Internet

BANGKOK, 12. marta (FENA) - Tajland je odgodio upotrebu vakcine AstraZeneca koja je trebalo započeti u petak, a premijer i članovi kabineta pozivali  se na sigurnosnu zabrinutost nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih vakcinisanih ljudi u Evropi.

Na konferenciji za novinare u ministarstvu zdravstva, Prasit Watanapa, dekan Medicinskog fakulteta u bolnici Siriraj, potvrdio je da će uvođenje biti odgođeno nakon obustave vakcinacije u Danskoj, Norveškoj i na Islandu, prenosi Reuters.

"AstraZeneca je još uvijek dobra vakcina, ali s onim što se dogodilo ... Ministarstvo zdravlja na temelju ovog savjeta željelo bi na trenutak odgoditi upotrebu vakcine AstraZeneca", rekao je Kiattiphum Wongjit, sekretar Ministarstva javnog zdravstva.

Tajland je mogao zaustaviti imunizaciju radi sigurnosnih istraga jer je velikim dijelom stavio drugi val koronavirusa pod kontrolu putem karantina i granične kontrole, rekao je sekretar.

AstraZeneca je u četvrtak saopćila da nije pronašla dokaze o povećanom riziku od plućne embolije ili duboke venske tromboze - obilježene stvaranjem krvnih ugrušaka - u sigurnosnim podacima od više od 10 miliona vakcinisanih, čak i kada se razmatraju podgrupe po osnovu starosti, pola, proizvodnje serija ili zemalja upotrebe.

Do sada je u Ujedinjenom Kraljevstvu primijenjeno više od 11 miliona doza vakcina AstraZeneca.

Yong Poonvorawan, tajlandski stručnjak za virusologiju, rekao je na konferenciji za novinare da će istraga također provjeriti jesu li neka pitanja povezana s određenim serijama u Evropi i rekao da su vakcine isporučene Tajlandu proizvedene u Aziji.

Tajland sa 66,5 miliona stanovnika do sada zabilježio nešto više od 26.500 zaraza koronavirusom i 85 smrtnih slučajeva. Novi slučajevi se sada registriraju ispod 100 dnevno.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu