Bosna i Hercegovina     | 11.03.2021. 12:24 |

Projekat "Jačanje upravljanja ljudskim resursima u BiH"

FENA Saopćenje

DOBOJ, 11. marta (FENA) - Potrebno je pružiti snažniju podršku jačanju kapaciteta organa koji vrše nadzor nad primjenom propisa u sistemu državne službe u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na radionici održanoj u Doboju, u okviru projekta kojeg financira Europska unija. 

Radionica pod nazivom "Analiza kapaciteta odbora za žalbe i upravnih inspekcija za primjenu propisa o državnoj službi u BiH" organizirana je u okviru projekta "Jačanje upravljanja ljudskim resursima u BiH", a kako bi se razmijenila mišljenja i iskustva učesnika o jačanju kapaciteta organa koji vrše nadzor nad primjenom propisa i izmjenama zakonodavstva u oblasti državne službe.

Tokom dvodnevne radionice u Doboju, predstavnicima Odbora za žalbe BiH, FBiH, RS i Apelacione komisije Brčko distrikta BiH te predstavnicima upravnih inspekcija svih upravnih nivoa predstavljen je i Izvještaj o analizi disciplinskih postupaka i jačanju kapaciteta odbora za žalbe i upravnih inspekcija u BiH, te je donesen niz zaključaka i preporuka.

Usklađivanjem politike i zakonskog okvira za državnu službu sa SIGMA principima javne uprave, sistem upravljanja ljudskim resursima u BiH prolazi kroz značajnu reformu uz kontinuiranu podršku Europske unije. Reforma javne uprave u BiH je ujedno i jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje zemlja mora ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Projekat "Jačanje upravljanja ljudskim resursima u BiH" ima za cilj poboljšanje kapaciteta javne uprave za postizanje bolje i modernije administracije, sposobne da implementira zahtjeve procesa evropskih integracija u oblasti upravljanja ljudskim resursima, tako što pruža podršku razvoju novog ili poboljšanog zakonodavstva u oblasti državne službe na svim upravnim nivoima u BiH. 

Projekat financira Europska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1 milion eura a provodi ga NIRAS SR, saopćeno je iz projekta "Jačanje upravljanja ljudskim resursima u BiH". 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu