Bosna i Hercegovina     | 10.03.2021. 15:41 |

U Kantonalnoj bolnici Goražde nema hospitaliziranih Covid pozitivnih pacijenata

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. marta (FENA) – U Kantonalnoj bolnici Goražde trenutno nema hospitaliziranih Covid pozitivnih pacijenata – potvrdili su danas u ovoj ustanovi.

Po riječima pomoćnice direktora za medicinske poslove prim.dr Aldijane Begović, smještena su samo dva pacijenta koja nisu infektivna.

- Imamo samo dva pacijenta koji su u nekom postcovid sindromu. Dakle, pacijent koji je liječen proteklih 15 do 20 dana od Covid upale pluća, s obzirom da je njegovo stanje pogoršano on više nije zarazan primili smo ga na interni odjel kao i još jednu pacijenticu za koju znamo da je bila pozitivna prošli mjesec, ali je i ona u pogoršanju. Takve pacijente koji nisu zarazni primamo, jer moramo voditi računa o ostalim pacijentima koji se liječe od drugih bolesti – pojasnila je dr. Begović.

Naglasila je da u ovoj ustanovi ne postoji stalni Covid odjel te da se pacijenti iz BPK Goražde koji su Covid pozitivni i imaju srednje ili tešku kliničku sliku, šalju u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

- U slučaju povećane potrebe za hospitalizacijom koje neće moći primiti Klinički centar, mi ćemo aktivirati naš Covid odjel za što imamo sve spremno i koji je funkcionisao u novembru i decembru ili staviti u funkciju eventualno izolatorij koji je krizni štab ministarstva zdravstva pripremio u tu svrhu. Trenutno još nemamo  pokazatelje da je broj pacijenata takav da ćemo morati otvoriti taj odjel. Ipak, mislim da će i u Goraždu u narednih nekoliko sedmica biti veći broj zaraženih jer Sarajevo nije daleko, ljudi cirkulišu ali se očigledno ne pridržavaju epidemioloških mjera. Već je u posljednjih desetak dana primjetan veći broj pacijenata koji se javljaju u naš prijemno-urgentni centar, a samo za pola jednog radnog dana bila su 33 pacijenta koji su morali slikati pluća – istakla je dr. Begović.

Naglasila je da je, pored spremnosti prostora i osoblja za eventualno ponovno formiranje Covid odjela, u Kantonalnoj bolnici Goražde stalno u funkciji trijažno-izolaciona soba za hospitalizaciju pacijenata koji su u fazi dijagnostike odnosno opservacije da li su za kućno liječenje, smještaj u bolnici ili Klinički centar u Sarajevu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, trenutno je na području tog kantona 32 oboljelih, dok je u izolaciji 130 osoba. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je šest osoba iz Goražda. Od početka pandemije oporavilo se 1 067 osoba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu