Bosna i Hercegovina     | 10.03.2021. 14:30 |

Dodik: Neprihvatljivo da se o sudbini BiH razgovara na udaljenim destinacijama

FENA Hana Imamović

BANJA LUKA, 10. marta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas svoje dugogodišnje stavove o potrebi ukidanja Ureda visokog predstavnika (OHR), u obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

U Banjoj Luci danas se održava posebna sjednica tog entitetskog zakonodavnog tijela na kojoj se razmatra samo jedna tačka dnevnog reda "Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH /Dejtonskog sporazuma/ u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika" i to na prijedlog Dodika.

U obraćanju je napomenuo da predstavnici međunarodne zajednice, a posebno Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, najviše govore o vladavini prava a najčešće je i krše, što, kako je dodao, pokazuje djelovanje visokog predstavnika.

Istaknuo je da je za njega neprihvatljivo da se o sudbini BiH razgovara na udaljenim destinacijama odakle se, kako je rekao, ne moževidjeti priroda problema.

- Bošnjačka politička elita drži narod zatočenim 26 godina govoreći o promjeni Ustava kojom se ukida genocidna tvorevina RS i ne mogu praviti kompromise tako što će prihvatiti prijenos nadležnosti ili ukidanje - dodao je.

Kaže da takva praksa vodi nestajanju BiH i urušava šansu za stabilnu BiH, te da nema potrebe za politikom sile, nametanja i miješanja u unutrašnje stvari BiH ako se gradi država koja pretenduje da bude stabilna i članica Evropske unije.

Ocijenio je da je od izuzetnog značaja da se NSRS upozna sa svim aspektima produženja mandata visokog predstavnika, a sada postoje dva kandidata. Podvukao je da Republika Srpska nije tražila niti želi dolazak novog visokog predstavnika i da prema Aneksu 10 dolazak novog visokog predstavnika zahtijeva potvrdu RS-a, koju on nije dobio.

- Zašto bismo podržali još jedno nepotrebno stvaranje problema? Najveći dio problema kojim se bavimo potiče od djelovanja visokih predstavnika i takozvane međunarodne zajednice, poput reforme pravosuđa, a danas vidimo na koji način ono funkcionira - kaže Dodik.

Dodik je naglasio da na ovoj sjednici ne može iznijeti sve detalje koje zna, ali tvrdi da postoje razlozi zbog kojih je važno da se ova sjednica održi i donesu odgovarajući zaključci.

Neposredno pred početak posebnog skupštinskog zasjedanja, Dodik je ponovo novinarima iznio ranije stavove kako su visoki predstavnici od Republike Srpske nepravnim, arogantnim i kriminalnim ponašanjem "oteli" 83 nadležnosti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu