Svijet

EU odbacila optužbe o ‘vakcinskom nacionalizmu’

Internet, Fena arhiva

BRUXELLES, 9. marta (FENA) - Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u utorak je odbacio optužbe o "vakcinskom nacionalizmu" protiv EU, i kazao da, dok Britanija i Sjedinjene Države imaju izravne zabrane izvoza vakcina protiv COVID -19, EU nije prekidala izvoz.

EU se našla pod vatrom kritika u zemljama članicama zbog daleko sporije dodjele vakcina od svoje bivše članice Britanije ili Sjedinjenih Država, i iz inostranstva jer je učinila daleko manje od Kine, Rusije ili Indije u snabdijevanju vakcinama siromašnih zemalja.

Prošle je sedmice EU naljutila kupce vakcina podržavajući italijansku odluku da prekine dostavu vakcina za Australiju.

U dugačkom saopćenju, Michel koji predstavlja čelnike 27 država članica EU, izložio je strategiju odbrane bloka. Kazao je da bez Evrope ne bi bilo moguće proizvesti i razviti nekoliko vakcina u manje od godinu, i da je solidarnost EU pomogla siromašnijim zemljama da dobiju prve doze.

On je kritikovao "krajnje izvikane" dodjele vakcina iz Kine i Rusije drugim zemljama.

- Ne bismo se trebali zavaravati Kinom i Rusijom, dva režima koji imaju manje poželjne vrijednosti od nas, dok organiziraju kranje limitirane ali i kranje izvikane operacije dodjele vakcina drugima - kazao je Michel.

Također je naglasio da su i Kina i Rusija vakcinisale manje svojih građana nego EU.

- Evropa neće koristiti vakcine u propagandne svrhe. Mi promoviramo naše vrijednosti - naglasio je.

On je branio sistem kontrole izvoza vakcina proizvedenih u članicama EU na koji se pozvala Italija u prošloj sedmici kada je blokirala isporuku vakcina AstraZeneca u Australiju.

- Naš je cilj spriječiti firme od kojih smo naručili i unaprijed finansirali vakcine da ih izvoze u druge napredne zemlje kada nam nisu isporučile ono što je obećano. EU nikada nije prestala izvoziti - rekao je Michel.

Kazao je da će EU postati vodeći svjetski proizvođač vakcina u narednim mjesecima i da je najbolje opremljena da brzo adaptira proizvodnju vakcine na mutacije virusa, prenosi Reuters. 

(FENA) L.A.