Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 14:02 |

Utvrđen Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, kojim bi se trebali ubrzati postupci kod kojih postoji rizik od prekomjernog trajanja.

Prijedlogom zakona uređuje se pravo na suđenje u razumnom roku u sudskim postupcima koji se vode pred Sudom BiH, zaštita tog prava, kao i pravično zadovoljenje zbog njegove povrede.

Prema zakonu, pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuje se u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Pravna sredstva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku su zahtjev za zaštitu prava u razumnom roku i tužba za pravično zadovoljenje zbog kršenja tog prava. 

Na ovaj način u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda uvodi se efikasno pravno sredstvo kojim se štiti pravo na suđenje u razumnom roku, iako do sada nije bilo apelacija stranaka povodom kršenja ovog prava pred Sudom BiH.

Ministarstvo pravde BiH dostavit će Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru razmatranja po osnovnom zakonodavnom postupku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta