Bosna i Hercegovina     | 03.03.2021. 16:46 |

SDPBiH-SDA nije demantovala niti jednu riječ iz saopćenja Kluba zastupnika SDP

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) oglasila se saopćenjem za javnost u povodu tzv. odgovora SDA, u kojem, kako se navodi,  nisu demantovali niti jednu riječ iz saopćenja Kluba zastupnika SDPBiH u Parlamentu FBiH.

- Prva neistina je da smo u SDPBiH izabrali hladovinu opozicije. Napominjemo da smo vlast preuzeli u kantonima u kojima živi više od polovine stanovništva FBiH, u kojim smo vlast mogli napraviti bez SDA i HDZBiH.

SDA nam jeste nudila sve što želimo da uđemo u koaliciju sa njima i da preuzememo dio njihove bruke, poput jučerašnje na sarajevskom aerodromu. Ponudu smo odbili jer ste svojim glasanjem Draganu Čoviću dali kontrolu u domovima naroda Parlamenta Federacije BiH i Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom da ste HDZ-u omogućili potpunu kontrolu u procesima uspostave vlasti, nije nam na pamet palo da uz bok SDA čekamo kad će se HDZ smilovati i odobriti formiranje Vlade FBiH. Primjer DF-a koji još nema niti jednu izvršnu poziciju u vlasti FBiH je najbolji pokazatelj kako funkcionira višegodišnje koaliranje sa SDA-om i HDZ-om.

Nama jeste problem blokada Vlade FBiH i to stalno potenciramo. Tu blokadu je omogućila SDA, koja je dozvolila da HDZ koji ima manje glasova od SDP-a može blokirati Vladu FBiH - navodi se u saopćenju SDP-a.

SDP ističe da nudi saradnju  da se imenuje rukovodstvo entiteta i formira Vlada FBiH, "kao što smo vam pomogli i 2015. godine".

- Umjesto što iznosite lažne teze o nepostojećim 'balansima', držite se Ustava i zakona. S obzirom da veliku većinu odluka donosite jednoglasno na sjednicama Vlade FBiH, očito je da sa balansom sa HDZ-om nemate problema – navodi se u saopćenju za javnost SDP-a BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu