Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 18:29 |

Janković: Sarajevo smatram svojim, Skaka zaslužuje veliko poštovanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Na inicijativu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, gradski vijećnici su danas gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića proglasili “Počasnim građaninom Grada Sarajeva”.

Janković je tim povodom izrazio privrženost glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

- Ja sam mnogo puta do sada ne samo rekao, nego i pokazao koliko volim Sarajevo, a nadam se da i Sarajevo voli mene. Dokaz tome je današnje priznanje kojim postajem ‘Počasni građanin’, na čemu se zahvaljujem - izjavio je Janković.

Dodao je da bi, kada bi bio muzičar i pjevao, to najprije bilo notama pjesme Kemala Montena “Sarajevo, ljubavi moja”.

- Ljubav između Sarajeva i mene počela je još 1. decembra 2000. godine kada smo u Sarajevu otvorili prvi Mercator centar u Bosni i Hercegovini, na čijem otvorenju su tada nastupili Vlado Kreslin, Kemal Monteno, Oliver Dragojević i Đorđe Balašević - prisjeća se gradonačelnik Ljubljane i počasni građanin Sarajeva.

Po njegovim riječima, povezanost Sarajeva i Ljubljane traje još od 2002. godine kada je Protokolom o saradnji uspostavljena veza glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Janković ističe kako je tu bilo puno bliskih susreta i da Sarajevo zaista smatra “svojim”.

Grad Ljubljana je na čelu sa Zoranom Jankovićem osigurao uslove za izgradnju islamskog vjersko-kulturnog centra.

- Za izgradnju džamije u Ljubljani zaslužan je dr. Nedžad ef. Grabus, najbolji muftija, koji bi bio i odličan reis, a ja sam mu u tome sa zadovoljstvom pomogao - iskreno govori Janković u razgovoru za "Sarajevo.ba", čime po ko zna koji put potvrđuje svoju toleranciju i multikulturnu svijest.

O saradnji sa aktuelnim gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, ima samo riječi hvale.

- Mladi kolega Skaka zaslužuje veliko poštovanje, posebno zbog izazovnog tretiranja gradske institucije u Sarajevu, sa ograničenim mogućnostima i budžetom. Ovo sam rekao i javno na televiziji. Imamo jako dobru saradnju i iskreno se nadam da će se ubuduće gradonačelnik birati direktnim izborima. Na taj bi mu se način vratili dignitet i moć - govori Janković na kraju razgovora.

Grad Ljubljana na čelu sa gradonačelnikom Jankovićem učestvovao je i u obnovi sarajevske Vijećnice, a odnedavno jedna ulica u Ljubljani nosi naziv Sarajevska, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu