Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 14:05 |

Bencun-Ribeiro: Svaka država treba sopstvena pravila u javnom govoru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču veleposlanik Siniša Bencun sastao se sa novoimenovanom predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Teresom Ribeiro.

Osim čestitki za izbor i potpore njenom budućem radu, na sastanku je razgovarano o stanju slobode govora i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini i OSCE regiji.

Veleposlanik Bencun informirao je predstavnicu OSCE-a za slobodu medija o posljednjim slučajevima napada na novinare i aktivnostima koje poduzimaju institucije na sankcioniranju i sprečavanju takvih slučajeva.

- Tom prigodom naglasio je i brojne probleme s kojima se suočavaju mediji u BiH, kao što su izvori financiranja i loš materijalni i statusni položaj novinara unutar medija što bi moglo utjecati na neovisnost u radu medija. Posebice je naveo i potrebu za kreiranjem održivih rješenja financiranja za javne emitere – navodi se.

Veleposlanik Bencun istaknuo je i problem govora mržnje u Bosni i Hercegovini, koji je osobito prisutan u online medijima, gdje ne postoje jasne regulative, a ne doprinosi smanjenju političkih, nacionalnih i drugih tenzija.

U pogledu slobode govora, zajednički je konstatirano da u BiH ne postoje ozbiljna ograničenja koja bi bilo kojim akterima u političkom i javnom životu onemogućila iskazivanje mišljenja putem različitih dostupnih kanala komunikacije.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija iskazala je spremnost te institucije da pruži potporu iz domena svog mandata, kako institucijama na svim razinama tako i medijima.

Poseban naglasak stavila je na problem sigurnosti novinara te osiguranju uvjeta da Regulatorna agencija za komunikacije može djelovati, neovisno od političkih institucija.

Istaknula je i značajnu ulogu javnih servisa koji ni u jednoj državi ne treba da budu glasnogovornik vlade, nego servis građana. Što se tiče govora mržnje, izrazila je razumijevanje za taj problem i naglasila da svaka država treba da izgradi sopstvena pravila u pogledu prihvatljivog i neprihvatljivog u javnom govoru.

Na poziv veleposlanika Bencuna iskazala je i spremnost da tokom ove godine posjeti BiH, u ovisnosti od uvjeta putovanja zbog aktualne pandemije COVID-19, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu