Svijet     | 18.02.2021. 16:00 |

Egipatski predsjednik al-Sisi izrazio podršku libijskoj prijelaznoj vladi

FENA Internet

KAIRO, 18. februara (FENA) - Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi sastao se s budućim libijskim premijerom Abdulhamidom Dbeibehom u Kairu u četvrtak i ponudio je podršku svoje zemlje u ostvarenju stabilnosti kod problematičnog susjeda, navodi u saopćenju egipatsko predsjedništvo.

Egipat je pozdravio objavu nove prijelazne vlade – posljednjeg napora uz posredovanje UN-a na ujedinjenju suparničkih tabora na istoku i zapadu Libije – i saopćio je kako planira da ponovo otvori svoju ambasadu u prijestolnici Tripoliju.

Egipt je jedan od najuglednijih saveznika vojnog zapovjednika Khalife Haftara sa sjedištem na istoku zemlje, smatrajući ga najboljom opcijom za osiguranje svoje granice s Libijom. Haftarova kampanja na preuzimanju kontrole nad Tripolijem, na zapadu zemlje, propala je u junu prošle godine.

Sisi je potvrdio „egipatsku punu spremnost da pruži svu ekspertizu i iskustvo na način koji doprinosi postavljanju Libije na pravi kolosijek i okretanju  zemlje ka horizontima izgradnje, razvoja i stabilnosti“, navodi se u saopćenju.

Egipatski vojni obavještajni izvori i zapadni diplomati tvrde da egipatski pokušaji da sarađuje s Tripolijem predstavljaju podešavanje njegove politike nakon neuspjeha Haftarove kampanje.

Nakon sastanka, Dbeibeh je objavio u tweetu: „Nadamo se strateškim odnosima između dviju bratskih zemalja“.

Egipat je zatvorio svoju ambasadu u Tripoliju u 2014., u godini kada su brojne strane diplomatske misije zatvorene tokom intenziviranja sukoba u kojima su učestvovale suparničke paralelne vlade, u haosu koji je uslijedio nakon svrgavanja Muammara Gaddafija koji je vladao zemljom četiri decenije.

Turska, regionalna suparnica Egipta i vojna saveznica zapadnih libijskih frakcija, ponovo je otvorila ambasadu u libijskoj prijestolnici  2017. godine.

Dbeibeh je također posjetio Tursku prošle sedmice, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu