Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 14:24 |

Goraždanski planinari organizuju 25. pohod 'Grebak – put života'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. februara (FENA) - Planinarski klub "Goražde - Maglić" i ove godine organizovat će tradicionalni 25. zimski pohod "Grebak – put života" 27. i 28. februara u okviru programa obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Na taj način goraždanski planinari nastavljaju njegovati sjećanje na najteže ratne dane, herojstva, patnje i stradanja u opkoljenom Goraždu, čuvajući od zaborava sve ono što je Grebak značio u tom periodu.

- Nažalost, zbog koronavirusa ovogodišnji zimski pohod bit će održan uz manji broj učesnika, u okviru dozvoljenog kroz epidemiološke mjere koje su na snazi, iako je bilo zaista veliko interesovanje učesnika i iz drugih zemalja. Prošle godine ovu dionicu prešlo je 147 učesnika pohoda u zimskom periodu, ali sada smo prinuđeni da taj broj znatno reduciramo jer ne želimo prekidati tradiciju održavanja pohoda - kazao je predsjednik PK "Goražde – Maglić" Zajko Šovšić.

Naglasio je da će učesnici pohoda ovog puta biti isključivo planinari i građani iz BPK Goražde, no naglašava da to neće umanjiti značaj manifestacije kao jedne od rijetkih koja traje i raste te budi sve veće interesovanje.

- I ovog puta ćemo evocirati uspomene na taj put života, ali i put smrti, tuge, put bez povratka, jer svako ga je doživio na svoj način i ima svoju priču. Odat ćemo počast na mjestima stradanja koja su obilježena spomen-pločama jer važno je sjećanje. Hiljade ljudi opkoljenog Goražda danima je pješačilo do Grepka da bi donijelo brašno iscrpljenom stanovništvu, a mnogi su na tom putu, dugom više od 40 kilometara, umrli od hladnoće ili su ubijeni iz zasjeda koje su bile gotovo svakodnevne – podvukao je predsjednik PK "Goražde – Maglić".

Podsjetio je da kulturu sjećanja na Grebak goraždanski planinari njeguju i organizacijom ljetnog pohoda za koji takođe vlada veiko interesovanje. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu