Bosna i Hercegovina     | 16.02.2021. 15:10 |

Završena identifikacija posmrtnih ostataka logoraša iz Bugojna

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 16. veljače (FENA) - Identiteti četiri žrtve hrvatske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni protekle godine na Rostovu u blizini Bugojna, potvrđeni su u utorak u nazočnosti obitelji, u prosekturi groblja "Prahulje" u Travniku.

Članovi obitelji potvrdili su rezultate DNK analize, koja je obavljena u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, a kojom je utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju Zoranu Galiću, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezidžiću.

Riječ je o muškarcima koji su, tijekom proteklog rata, odvedeni iz logora Armije RBiH u Bugojnu, te ubijeni.

Među identificiranim žrtvama je i suprug Dragice Galić, koja kaže da su emocije iste godinama nakon stradanja.

- Sa suprugom se sada konačno možemo oprostiti i završiti jednu priču ovog našeg teškog života. Hvala Bogu da je ovo završilo i da ćemo ga konačno sahraniti, kako bismo svi pronašli mir - kazala je Dragica. 

Predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić podsjetila je da se za posmrtnim ostacima 19 muškaraca, koji su bili zatvoreni u logore Armije RBiH u Bugojnu, traga gotovo tri desetljeća.

- Pronašli smo četvoricu i tragamo za još njih 15. Ovo je dokaz da je zločin počinjen, jer nam je sve vrijeme servirana priča da toga nije bilo. Moj muž je među nestalima i sigurna sam da ćemo ih sve pronaći na Rostovu i samo je pitanje dana kada će se to dogoditi - kazala je Strujić.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH Marko Jurišić kazao je novinarima da se nastavljaju aktivnosti na pronalasku posmrtnih ostataka i ostalih logoraša iz Bugojna.

- Nastavili smo sa operativne aktivnosti, zajedno s Tužiteljstvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i imamo neke nove informacije koje treba provjeriti i ispitati određeni broj svjedoka. Očekujem da ćemo se u neko razumno vrijeme vratiti na Rostovo - dodao je Jurišić.

Odvjetnik koji zastupa obitelji žrtava Bruno Božić kazao je da je potvrđen i uzrok smrti, na temelju ozljeda pronađenih na posmrtnim ostacima žrtava.

- Radi se o prostrijelnim ranama i svi su bili vezani žicom ili špagom, te zamotani u neke deke. Njihov pronalazak će svakako doprinijeti i da bude ubrzana istraga protiv odgovornih, jer se radi o prvim pronađenim posmrtnim ostatcima stradalnika iz te grupe od 19 logoraša - istaknuo je Božić.

Kako je najavljeno, sahrana identificiranih žrtava bit će obavljena 19. ožujka u Bugojnu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta