Svijet     | 09.02.2021. 14:03 |

Egipat 'do daljnjeg' otvorio granični prelaz Rafah s Pojasom Gaze

FENA Internet

KAIRO, 9. februara (FENA) - Egipat je u utorak otvorio granični prelaz Rafah s Pojasom Gaze do daljnjeg, saopćili su egipatski i palestinski izvori, u potezu opisanom kao podsticaj za pomirenje između vodećih političkih frakcija na sastanku u Kairu.

Čelnici pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji kontrolira Zapadnu obalu, i Hamasa, islamističkog pokreta koji se protivi svakim pregovorima s Izraelom, u ponedjeljak su započeli razgovore, uz egipatsko posredovanje, radi prevazilaženja dugotrajnih podjela uoči izbora planiranih u ovoj godini.

Pojas Gaze s površinom od 365 kvadratnih kilometara i pod kontrolom Hamasa, dom je za oko dva miliona Palestinaca. Blokada pod izraelskim vodstvom godinama nameće restrikcije za kretanje ljudi i roba.

Egipat je otvorio prelaz Rafah na samo nekoliko dana kako bi omogućio blokiranim putnicima da prođu.

Prelaz je otvoren u utorak ujutru i autobus koji je prevozio Palestince stigao je u Egipat, saopćila su dva egipatska izvora s prelaza.

Rafah će biti otvoren "do daljnjeg", rekao je jedan izvor na kontrolnom punktu i još jedan iz egipatskih snaga sigurnosti.

Palestinska ambasada u Kairu saopćila je da je Egipat odlučio da otvori prelaz kao "rezultat intenzivnih bilateralnih razgovora između palestinskog i egipatskog čelništva oko organiziranja prolaska Palestinaca u i iz Pojasa Gaze".

Palestinski izvori koji prisustvuju razgovorima u Kairu saopćili su kako su im poručili egipatski obavještajni zvaničnici da potez ima za cilj stvoriti bolju atmosferu na razgovorima.

Egipat već 14 godina pokušava uzaludno pomiriti dvije frakcije, i malo je vjerovatno da će razgovori u Kairu premostiti ideološke podijele između Abbasovog Fataha, čija je strategija traženje mira s Izraelom, i Hamasa, koji odbija priznati Izrael i zalaže se za oružani otpor.

Bio bi, ipak, značajan napredak da se dvije grupe usaglase o održavanju izbora i u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, s ciljem uspostave jedinstvene izabrane vlade za obje frakcije.

Trenutni krug razgovora trebao bi se okončati danas, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu