Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 17:19 |

OHR poništio prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Ured visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka poništio je rezultate prvog kruga glasanja za gradonačelnika Mostara.

Naime, kako javlja portal Bljesak.info, Inzko je u pismu vijećnicima u Mostaru poručio da je morao intervenisati kako bi podsjetio gradske vijećnike "da će se izbori za gradonačelnika Grada Mostara morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naručito u skladu sa stavom 1. člana 36" Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno.

Inzko napominje da je prethodno jasno iskazao svoje mišljenje u vezi s primjenom ove odredbe na izbor gradonačelnika Grada Mostara.

- Obaviješten sam da se tijekom rasprave u Gradskom vijeću pojedini vijećnici izjasnili protiv usvajanja zaključka o javnom glasanju, pozivanjem na moju odluku iz 2009. godine. Žalosno je to što je usprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta Grada Mostara. Kao što sam napisao u svom dopisu pročitanom na početku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, imperativ je da novoosnovano Gradsko vijeće vrati povjerenje građana u ovo izborno tijelo. S tim u vezi, od vitalnog je značaja da se poštuje vladavina prava i osigura da se ključna tijela i funkcioneri, poput npr. gradonačelnika Grada Mostara, biraju u skladu sa Statutom Grada Mostara, osiguravajući ne samo demokratski legitimitet već i zakonitost njegove funkcije kako bi se spriječila buduća pravna osporavanja pred sudovima. Slijedom toga, kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora, pozivam vas da poduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom I. člana 36 navedenog Statuta - napisao je Inzko.

Visoki predstavnik dodaje kako poštivanje vladavine prava najbolje služi interesima građana koji su vijećnike izabrali na ove dužnosti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu