Bosna i Hercegovina     | 05.02.2021. 15:53 |

SDA - Tužilaštvo BiH još nije procesuiralo odgovorne za masakr na Markalama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Dvadeset i sedam godina nakon stravičnog masakra na Markalama, u kojem je ubijeno 68 građana Sarajeva, a ranjeno njih 142, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još nije procesuiralo odgovorne za izvršenje tog, ali i ostalih stravičnih zločina tokom četverogodišnje opsade Sarajeva, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz te stranke podsjećaju da je Haški tribunal zbog granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civilnog stanovništva u Sarajevu na doživotnu zatvorsku kaznu osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, "ali stotine odgovornih za najteže zločine počinjene tokom opsade glavnog grada su još na slobodi".

Istovremeno, upozoravaju da domaće pravosudne institucije, uprkos postojanju dokaza i kredibilnih svjedoka, do danas nisu pokrenule nijedan postupak protiv direktnih izvršitelja tih zločina. 

- Da je interes Tužilaštva BiH za njihovim procesuiranjem potpuno izostao, potvrđuje činjenica da se na optuženičkoj klupi nikada nisu našli - Slavko Gengo i Milorad Džida, komandant i zamjenik bataljona Prve romanijske brigade Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a, komandant Mešovitog artiljerijskog bataljona Dušan Škrba, komandant Druge sarajevske brigade Milorad Šehovac, te stotine drugih direktnih izvršitelja zločina u Sarajevu - ističe se u saopćenju.

Iz SDA, također, podsjećaju da je tokom opsade glavnog grada, koja je presudama haškog tribunala utvrđena kao udruženi zločinački poduhvat, ubijeno 11.541 osoba, od čega 1.601 dijete.

- Umjesto procesuiranjem tih zločina, Tužilaštvo BiH se bavi montiranjem optužnica protiv oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine - navode iz SDA.

SDA još jednom poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno pokrene postupke protiv svih odgovornih za užasne zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, te ističe da nikada neće odustati od borbe za pravdu i kažnjavanje izvršitelja zločina nad Sarajlijama i ostalim građanima Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu