Regija     | 04.02.2021. 18:14 |

Janša najavio povratak u škole

FENA Agencije

LJUBLJANA, 4. veljače (FENA) - Svi osnovci prvih triju razreda u Sloveniji moći će od idućeg tjedna pohađati nastavu, a ne samo oni u epidemiološki "boljim" regijama, a isto vrijedi i za dječje vrtiće, potvrdio je u četvrtak premijer Janez Janša koji je skeptičan u pogledu radikalnijeg ukidanja važećih restrikcija.

Po njegovim riječima, zbog smanjenja razlika među regijama za ublažavanje mjera u školstvu više neće vrijediti regionalni pristup, već će biti primijenjivano epidemiološko stanje na nacionalnoj razini, na temelju već utvrđenih kriterija iz vladinog "semafora" za epidemiju covida-19.

Premda su neki trendovi trenutačno "pozitivni", epidemiološko stanje u Sloveniji je još "ozbiljno", a Slovenija je još uvijek u vrhu zemalja EU-a prema broju novih zaraza na 100.000 stanovnika, odnosno po incidenciji zaraze, upozorio je Janša, a prenosi Hina. 

Slovenski premijer rekao je kako je i u Sloveniji, koja primjenjuje mjere kao i većina europskih država, još uvijek prisutna dilema o mogućoj proširenosti "novih" sojeva, odnosno varijanti virusa, što je mogući uzrok zašto se broj novozaraženih nije smanjio onoliko koliko se očekivalo. Najavio je da će se u zemlji i zbog toga nastaviti s masovnim tetiranjem brzim antigenskim testovima.

Odgovarajući na prijedlog epidemiologa o opširnijem ublažavanju restriktivnih mjera, Janša je rekao da će vlada o tome raspravljati idući tjedan i da će se pritom držati već dogovorenih kriterija o tome kad je otvaranje djelatnosti i ukidanje restrikcija moguće.

Na ranije održanoj konferenciji za novinare epidemiologa koji savjetuju vladu epidemiolog Mario Fafangel iznio je da je struka predložila vladi povratak u škole svih učenika do petog razreda osnovne škole, ukidanje zabrane kretanja izvan matičnih općina i regija te da se razmotri ukidanje policijskog sata.

Janša je najavio da će vlada o tome raspravljati iduće srijede, upozorivši na oprez od mogućeg ponovnog zamaha epidemije.
Većinu najstrožih restriktivnih mjera, kao on-line obrazovni proces, policijski sat i zabranu napuštanja matičnih regija i općina, osim za predviđene izuzetke, slovenska vlada uvela je krajem listopada.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu