Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 14:03 |

Potvrđena optužnica u predmetu Jovan Šatara i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Jovan Šatara i drugi koja optužene Šataru, Boška Savkovića, Sekulu Šišića, Nenada Tanasića, Boška Bilića, Zdravka Balabana i Jordana Ilića terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti. 

U optužnici se navodi da su optuženi u okviru široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Donji Vakuf, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, postupajući s diskriminatorskom namjerom, počinili progon civilnog nesrpskog stanovništva na području općine Donji Vakuf na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić optuženi su za zatvaranje ili druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava i druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, mučenjem, ubistvom te prisilnim nestankom.

Nenad Tanasić optužen je za druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, mučenjem i prisilnim nestankom, Boško Bilić za mučenje, Zdravko Balaban za zatvaranje ili druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava te mučenje, a Jordan Ilić za nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, mučenjem, ubistvom i silovanjem, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu