Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 12:48 |

Predstavnički dom nije prihvatio izvještaj Federalnog tužilaštva

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Fedaracije Bosne i Hercegovine, u online nastavku 18. redovne sjednice nije odobrio izvještaj o izvršenju budžeta Federalnog tužilaštva u 2019. godini.

Najviše rasprave tokom ove tačke dnevnog reda bilo je povodom podatka koji je iznijela sekretar u tom tužilaštvu Lidija Petric da je u budžetu za 2019. bio planiran novac za djelatnost posebnog odjela Tužilaštva čije osnivanje nalaže zakonodavstvo o borbi protiv korupcije, ali da takav odjel još nije formiran.

Na pitanja pojedinih zastupnika zašto se to nije desilo i šta je bilo s planiranim novcem, Petric je odgovorila da za uzrok treba pitati druge institucije jer Federalno tužilaštvo nije nadležno, a da na osnovu rebalansa budžeta, od maja 2020., u budžetu Tužilaštva nema više stavke za ove namjene.

Po riječima Lidije Petric, vjerovatni uzrok je što izostaje 'neka druga volja' za formiranje odjela, pa tehničko pitanje nedostajućih smještajnih kapaciteta, iako se i ono otvara i ponekad ističe od nadležnih kao mogući uzrok, nije primarna kočnica.

Prije glasanja o izvještaju Federalnog tužilaštva, zastupnici su na ovoj sjednici odobrili prijedlog zaključaka o utvrđivanju Programa provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za period 2021-2024. godina.

Tokom ove tačke dnevnog reda, na pitanje zasupnice Sanele Klarić da li su navedenim programom predviđena istraživanja o poljoprivredi, odnosno je li predviđena izrada tzv. poljoprivrednog popisa, direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je odgovorio potvrdno i dodao da je takav popis od strateškog interesa za za ovaj zavod budući da je posljednji popis te vrste proveden davne 1960. godine.

Zastupnici su u daljnjem toku današnje sjednice također odobrili predloženu odluku o nabavci prostorija za smještaj Federalnog ministarstva finansija – Porezna uprava FBIH u Tuzli, Orašju i Bosanskoj Krupi. Ministarica finansija FBiH Jelka Milićević je obrazložila da se tu radi o planiranih milion KM za kupovinu prostorija koje se trenutno daju u zakup ispostavama Porezne uprave FBiH u navedenim gradovims,

Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunardone banke za obnovu i razvoj  (IBRD) za realizaciju Projekta oporavka i podrške firmama podržan je također tokom sjednice. Ministrica Milićević je pojasnila da je ukupni iznos ovog planiranog zajma 45 miliona eura, od čega 60 posto za Federaciju a 40 posto za Republiku Srpsku. Planirani rok otplate zajma je do 15 godina, a grace period petogodišnji.

Cilj je podrška privatnim firmama pogođenim ekonomskim psoljedicama pandemije COVID-a 19, kazala je Milićević.

Zastupnici su većinom glasova odobrili i predloženu odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditnoj liniji (Makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu) između Evropske unije (kao zajmodavca) i Bosne i Hercegovine  (kao zajmoprimca) i Centralne banke Bosne i Hercegovine (kao agenta zajmoprimca).

Tu je, po riječima ministrice Milićević, riječ o kreditu od 250 miliona eura, od čega se 61,5 posto, odnosno 153,7 miliona odnosi na Federaciju BiH s ciljem ublažavanja socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije, jačanja deviznih rezervi, te drugim ciljevima.

Rok za otplatu kredita je također do 15 godina, s petogodišnjim grace periodom.

U daljnjem nastavku sjednice, zastupnici su upoznati s Dokumentom okvirnog Budžeta Federacije BiH za period 2021.-2023. godina.

Sjednica je u toku.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu