Svijet     | 30.01.2021. 18:10 |

Zarif: Administracija Bidena treba da ukine sankcije Iranu koje je uveo Trump

FENA Internet

TEHERAN/WASHINGTON, 30. januara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif objavio je članak u američkom časopisu Foreign Affairs u kojem je komentirao budućnost Nuklearnog sporazuma i odnosa između Irana i SAD-a nakon izbora novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena.

On je podsjetio da je 2016. godine Donald Trump kao predsjednički kandidat obećao da će okončati rasipanje bogatstva i života Amerikanaca u ratu u zapadnoj Aziji, no tokom svog mandata još više je zarobio SAD u tom regionu i toliko je raspirio razlike da je situacija dosegla tačku u kojoj bi mali incident mogao brzo izmaknuti kontroli i dovesti do velikog rata.

- Nova administracija u Washingtonu suočena je s temeljnim izborom. Ili bi mogla slijediti neuspjelu politiku Trumpove administracije i nastaviti put stigmatiziranja međunarodne saradnje i međunarodnih zakona ili bi nova administracija mogla napustiti neuspjele pretpostavke iz prošlosti i raditi na promociji mira i prijateljstva u regiji - napisao je šef iranske diplomatije u tekstu koji je objavljen 22. januara.

Mišljenja je da američki predsjednik Joe Biden može krenuti u boljem smjeru učinkovitim okončanjem Trumpove neuspjele politike "maksimalnog pritiska" i povratkom u sporazum iz kojeg se povukao njegov prethodnik.

- U tom slučaju i Iran će se vratiti punoj provedbi svojih obaveza iz Nuklearnog sporazuma, ali ako Washington umjesto toga bude insistirao na dobivanju poena, propustit će tu priliku. Neki zapadni kreatori politike i analitičari i dalje govore o "obuzdavanju" Irana. No, za njih je bolje da se sjete da Iran, kao moćan igrač u regiji, ima sigurnosnih briga, prava i legitimne interese  baš kao i svaka druga zemlja - podvukao je.

Umjesto pristajanja na staru iluziju da Iran ne bi trebao imati ista prava kao i druge nezavisne države, oni bi trebali biti opredijeljeni, kaže Zarif, da prihvate te zabrinutosti jer je Iran uvijek vrlo jasno davao do znanja da će pozitivno odgovoriti na bilo koju inicijativu za regionalni dijalog koja se dobronamjerno iznese.

U autorskom članku ministar vanjskih poslova Irana napominje da je američka vojna prisutnost u njihovoj regiji u posljednja dva desetljeća napravila neopisivu štetu bez puno uspjeha.

Prema Watson Institutu za javne i međunarodne poslove, ratovi nakon napada od 11. septembra 2001. godine direktno su doveli do smrti najmanje 800.000 ljudi, a indirektno su odnijeli mnogo više žrtava. Od 2001. godine najmanje 37 miliona ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Zahvaljujući agresiji i izvozu oružja SAD-a, smatra Zarif, iransko susjedstvo postalo je najvojnija regija na svijetu. S domicilnim stanovništvom manjim od 27 miliona Saudijska Arabija najveći je svjetski uvoznik oružja u svijetu i većinu tog oružja kupuje iz SAD-a.

Ujedinjeni Arapski Emirati, još jedna od zemalja lidera u kupovini oružja od SAD-a, i pored toga što ima populaciju manju od 1,5 miliona stanovnika, osmi je najveći uvoznik oružja u svijetu.

Podsjetio je da su Sjedinjene Države izvršile atentat na generala Qassema Soleimanija, čime su dodatno destabilizirale uzburkanu regiju koja je bila iscrpljena terorističkim nasiljem.

No, iako je mišljenja da SAD ne mogu jednostavno nadoknaditi štetu koju su napravile svojim postupcima, nova administracija mogla bi se posvetiti jednoj od velikih grešaka prethodne administracije, odnosno Trumpovom povlačenju iz Nuklearnog sporazuma s Iranom, 2018. godine.

Sankcije koje je uvela i obnovila Trumpova administracija, učinile su gotovo nemogućim čak i uvoz robe potrebne za borbu protiv pandemije Covid-19, ali te poteškoće niti su ih prisilile na predaju niti su dovele do sloma ekonomije niti su njihove strateške računice učinile podložnim promjenama.

- Novoformirana administracija Bidena još uvijek može spasiti Nuklearni sporazum. Bidenova administracija mora početi s uklanjanjem svih sankcija koje su nametnute. Zauzvrat, Iran će povući sve kompenzacijske mjere koje je poduzeo nakon Trumpovog povlačenja iz Nuklearnog sporazuma - najavio je šef diplomatije.

Osim nuklearnog pitanja, Iran je uvijek bio spreman razgovarati o pitanjima koja su mučila tu regiju, ali s ljudima iz regije, a ne strancima te je dodao da ni SAD ni njihovi evropski saveznici nemaju posebno pravo voditi ili podržavati buduće razgovore. Podsjetio je da je Iran, tokom protekle četiri godine nekoliko puta bio na rubu katastrofe.

- Iran je pokazao stratešku suzdržanost tokom tog razdoblja, ali Irancima strpljenje ponestaje, a odluka koju je parlament usvojio u decembru to jasno pokazuje. Novi zakon obavezuje Iran da, ukoliko se sankcije ne ukinu do februara, poveća obogaćivanje urana i ograniči međunarodne inspekcije - kazao je.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif u tekstu za časopis Foreign Affairs zaključuje kako bi prvi korak administracije Bidena trebao biti pokušaj nadoknađivanja, a ne pokušaj iskorištavanja, opasnog nasljeđa Trumpovog maksimalnog poraza.

Administracija Bidena može započeti ukidanjem svih sankcija uvedenih nakon Trumpovog dolaska na vlast i zalaganjem za ponovni ulazak i poštivanje Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, bez promjene njegovih odredbi koje su rezultat teških pregovora, jer takav potez otvara nove mogućnosti za mir i stabilnost u našoj regiji, napisao je Zarif.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu