Svijet     | 28.01.2021. 12:53 |

Ministar Austin: Njemačka je visoko cijenjena stanica za američke vojnike

FENA Internet

BERLIN,28. januara (FENA) -  Novi američki ministar odbrane Lloyd Austin poručio je njemačkoj kolegici Annegret Kramp-Karrenbauer u njihovom prvom razgovoru otkako je preuzeo dužnost da je Njemačka "visoko cijenjena" stanica za američke vojnike, saopćilo je u četvrtak njemačko ministarstvo odbrane.

Prošle je godine tadašnji predsjednik Donald Trump naredio smanjenje američkog vojnog kontingenta u Njemačkoj  za više od 25 posto, i Pentagon je razmatrao šta se može učiniti po tom pitanju.

Njemački zvaničnici ponadali su se da bi nova administracija mogla povući to naređenje, a njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je da je u telefonskom razgovoru s Kramp-Karrenbauer u srijedu Austin "istaknuo da je Njemačka visoko cijenjena stanica za američke vojnike i da se naši vojnici u njoj osjećaju veoma lagodno". SAD nastavljaju da smatraju svoje prisustvo u Njemačkoj bitnim dijelom naše zajedničke sigurnosti", navodi ministarstvo transkript razgovora.

Oko 34.500 američkih vojnika stacionirano je u Njemačkoj, uključujući ključna vojna postrojenja kao što su zrakoplovna baza Ramstein i štab američke Evropske komande i američke Afričke komande.

Američko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Austin "izrazio zahvalnost Njemačkoj što nastavlja s ulogom velikog domaćina za američke snage i izrazio je želju za nastavkom dijaloga o američkom vojnom prisustvu u Njemačkoj".

Dvoje zvaničnika raspravljalo je o nizu drugih pitanja, uključujući operacije NATO-a i sigurnosnu situaciju u Afganistanu i u Iraku.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da Austin želi da "naglasi značaj koji Sjedinjene Države pridaju bilateralnim odnosima s jednom od najbliskijih NATO saveznica", prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu