Bosna i Hercegovina     | 26.01.2021. 16:07 |

U pripremi analiza stanja oštećene zgrade Doma zdravlja Bihać

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 26. januara (FENA) - Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) prezentirali su danas informaciju o pripremi detaljne analize stanja zgrade Doma zdravlja Bihać, koja je oštećena u nedavnom potresu.  

Naglašeno je kako je već raspisan tender za kompletno sagledavanje situacije, odnosno opširnu stručnu analizu stanja oštećenog objekta.

-Taj tender je već objavljen i otvaranje ponuda je već zakazano za 5. februar. Rok za izradu konačne analize je 45 dana, a u tom zadatku predviđena je izrada geomehaničkih, geodetskih i seizmičkih elaborata o stanju zgrade. To je ključno kako bismo definitivno saznali da li ćemo graditi novi objekat, ili sanirati ovaj oštećeni - kazao je ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić.

Dodao je kako će za kompletan proces trebati duži vremenski period, te da se zbog toga insistira na pronalasku privremenog rješenja, odnosno jednog ili više objekata u koji će odmah biti izmještene sve službe bihaćkog Doma zdravlja.

-Već smo raspisali i objavili neku vrstu javnog poziva, za pronalazak adekvatnog objekta ili više njih, kao privremenog rješenja. Stiglo nam je šest ili sedam ponuda, te sada moramo formirati stručnu komisiju čiji će zadatak biti odabir najadekvatnijeg prostora i po građevinskim - prostornim, a naravno i medicinskim standardima - kazao je Alagić.

Rečeno je da Dom zdravlja Bihać trenutno funkcioniše u otežanim uslovima, međutim da se nastoji obezbijediti nesmetano pružanje zdravstvenih usluga svim stanovnicima grada na Uni.

Na udaru je, kako je istaknuto, Služba porodične medicine, međutim timovi su raspoređeni po gradskim ambulantama i radi se u dvije dnevne smjene.

-Nismo zanemarili ni pružanje pomoći migrantima i izbjeglicama, što obavljaju terenski timovi i hitna služba, koja još uvijek radi u prizemlju oštećene grade. Dio administracije je izmješten u prostor Islamskog pedagoškog fakulteta, dok su za Covid - ambulante na raspolaganju kontejneri. Morate znati da su tu i specijalističke službe, odnosno da se ovdje radi o skoro 260 zaposlenih koji su svoj posao obavljali u radnom prostoru nešto manjem od 7.000 kvadratnih metara - ustvrdila je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Napomenula je i da će za konačnu realizaciju projekta sanacije postojećeg, ili eventualnu izgradnju novog objekta biti neophodna značajna financijska sredstva. Prema prvim procjenama, za eventualnu izgradnju potpuno nove zgrade bit će potrebno oko šest miliona KM.

-Ukoliko bude moguća sanacija oštećenog objekta, ona bi trebala koštati oko četiri miliona, tako da će nam trebati sva moguća podrška. Naravno, na prvom mjestu će biti kantonalna vlada, ali zaista se nadamo podršci Vlade Federacije BiH i državnog nivoa vlasti, pa čak i Grada Bihaća - rekla je Ćemalović.

Danas je najavljena i mogućnosti organiziranja donatorske večeri uz podršku Federalnog ministarstva zdravlja, s obzirom na veliku zainteresiranost donatora i građana da pomognu u ovim vanrednim okolnostima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu