Svijet     | 26.01.2021. 12:54 |

Xi poziva na multilateralizam koji će osvijetliti put napretka usred pandemije

FENA Internet

PEKING, 26. januara (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping iznio je u ponedjeljak stav Kine o tome kako unaprijediti multilateralizam u kontekstu pandemije COVID-19 i svjetske ekonomske recesije, prisustvujući prvom međunarodnom virtualnom skupu u 2021. godini.

- Svaki izbor i poteze koje danas napravimo oblikovat će svijet budućnosti - rekao je Xi u svom specijalnom obraćanju na Virtualnom događaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, javila je Xinhua.

Napominjući da su problemi s kojima se svijet suočava kompleksni i komplikovani, Xi je rekao da je izlaz iz njih "podržavanjem multilateralizma i izgradnjom zajednice koja će imati viziju jedinstvene budućnosti čovječanstva".

- Multilateralizam se odnosi na to da se međunarodni poslovi rješavaju putem konsultacija i da o budućnosti svijeta odlučuju svi oni koji rade zajedno - rekao je Xi.

Kineski predsjednik pozvao je međunarodnu zajednicu da kaže ne uskim, sebičnim politikama prosjaka i zaustavi jednostranu praksu zadržavanja prednosti u razvoju samo za sebe.

- Multilateralizam se ne smije koristiti kao izgovor za djela unilateralizma. Principe treba sačuvati, a pravila, kada se jednom naprave, trebaju poštivati svi - rekao je Xi.

Svaka je zemlja jedinstvena sa svojom historijom, kulturom i društvenim sistemom, a nijedna nije superiornija u odnosu na drugu, rekao je, ponovivši da "niti jedna dva lista drveta na svijetu nisu identična, kao što nisu historija, kultura ili društveni sistem isti".

- Odnosi između država trebali bi se koordinisati i regulisati kroz odgovarajuće institucije i pravila. Jaki ne bi trebali maltretirati slabe - rekao je.

Također je rekao da bi naučni i tehnološki napredak trebao koristiti čitavom čovječanstvu, a ne da se koristi za suzbijanje i obuzdavanje razvoja drugih zemalja.

Xi je pozvao da se prestane razmišljati o arogantnosti i izolaciji, rekavši da su nam "uvijek iznova pokazivali da će takav način razmišljanja biti uzrokom neuspjeha".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu