Bosna i Hercegovina     | 21.01.2021. 14:41 |

CIK - Poništeni izbori na 28 biračkih mjesta u Srebrenici i 89 u Doboju

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 21. januara (FENA) – Centralna izborna komsija Bosne i Hercegovina je sa šest glasova "za" i jednim "protiv" donijela odluku na današnjoj sjednici o poništenju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica.

Istim omjerom glasova je CIK usvojio i odluku o poništenju izbora na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine Grada Doboj.

Odluke su donesene zbog nepravilnosti utvrđenih na navedenim biračkim mjestima, zbog čega, po mišljenju CIK-a, izbore tu treba ponoviti po pravosnažnosti ovih odluka.

Jedini član CIK-a koji je glasao protiv je Vlado Rogić.

On je također bio protiv Odluke o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik, donesne zbog toga što je kandidat s najviše osvojenih glasova za tu poziciju preminuo na sam dan novembarskih Lokalnih izbora održanih u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je također da nakon pravosnažnosti ove današnje odluke CIK-a, treba održati prijevremene izbore za načelnika Travnika.

Sve ostale odluke donesene su na ovoj sjednici jednoglasno, a odnose se na prestanak mandata i dodjelu zamjenskih, nakon ostavki nekih izabranih kandidata za skupštine opština -  jednog kandidata u Brodu iz Partije demokratskog progresa, dvoje u Kotor Varoši iz Srpske demokratske stranke, jednog u Tesliću, člana Srpske demokratske stranke, kao i dvoje izabranih kandidata iz Šipova te dvoje članova Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Foči i dvoje u Oštroj Luci iz Demokratskog narodnog saveza.

Tokom rasprave povodom odluka o poništenju izbora na navedenim biračkim mjestima u Srebrenici i Doboju, rečeno je da su  utvrđene nepravilnosti koje mogu uticati na ishod izbora, poput krivotvorenja potpisa i potpisivanja za druge osobe, samoinicijativnog rotiranja posmatrača nekih političkih subjekata u određenim vremenskim intervalima na biračkom mjestu, nedozvoljavanje posmatraču da nadgleda proces između šest i sedam satu u izbornom danu, nerealnog prikazivanja odziva birača, primjerice na nekim biračkim mjestima u Doboju, kao i druge nepravilnosti.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina je kazala da trpi neugodnosti koje su na granici krivičnog djela nakon što je CIK odlučio da ne utvrdi rezultate u Srebrenici i Doboju, a što je kao ispravno potvrdio i Sud BiH.

Jedna od izbornih kandidatkinja je podnijela prijavu protiv Centralne izborne komisije BiH zbog neutvrđivanja rezultata u Srebrenici i Doboju, ali po riječima Vanje Bjelice Prutina, tu je riječ o političkoj pozadini i lažnom prijavljivanju, zbog čega ova članica CIK-a smatra da nakon pravosnažnosti sudske odluke, eventualno pozitivne za CIK, treba podići i prijavu za lažno prijavljivanje krivičnog djela.

Inače je Vanja Bjelica Prutina kazala da će se rado odazvati nadležnima ukoliko je budu zvali na osnovu navedene prijave jedne od izbornih kandidatkinja protiv CIK-a, kao i da će uvijek raditi samo po zakonu i pravilima.

I predsjednik CIK-a Željko Bakalar je kazao da će se svakako odazvati nadležnim organima ako to bude traženo od njega na osnovu navedene prijave izborne kandidatkinje.

Sjednica je održana korespondentno, tri su člana - predsjednik Bakalar, Vanja Bjelica Prutina i Irena Hadžiabdić prisustvovali u sjedištu CIK-a, a ostali su prilkom glasanja pojedinačno kontaktirani telefonom.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu