Regija     | 19.01.2021. 18:24 |

Janša: Slovenija bi mogla cijepiti 70 posto populacije do početka ljeta

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. siječnja (FENA) - S obzirom na već naručene količine Pfizer-BioNTechova i Modernina cjepiva koje će dobiti u okviru Europske unije, Slovenija bi postavljeni cilj da cijepi 70 posto stanovništva mogla dosegnuti već početkom ljeta, izjavio je u utorak popodne premijer Janez Janša.

"Prema planiranim isporukama cjepiva, do početka ljeta u Sloveniji već možemo postići 70-postotno cijepljenje stanovništva protiv bolesti covid-19, te tako praktički obuzdati epidemiju, barem unutar naših granica", rekao je slovenski premijer.

Po njegovim riječima liječnici prilikom cijepljenja moraju strogo poštivati redoslijed utvrđen u europskoj i nacionalnoj strategiji cijepljenja, kad se najprije cijepe ranjivije skupine po unaprijed utvrđenim kriterijima, a ako neki pojedinac koji se prijavio na cijepljenje odustane, onda to cjepivo mora dobiti sljedeći unutar iste ranjive skupine, a ne netko drugi, upozorio je Janša.
Slovenija je naručila 2.757.948 doza cjepiva od Pfizera i BioNtecha i 470.000 doza od Moderne, što ukupno iznosi 3.227.948 doza cjepiva koja su već odobrena, prenosi Hina.

To znači da je Slovenija već osigurala cjepivo za 1.613.974 cijepljenja. Što se tiče naručenih cjepiva koja još nisu dobila odobrenje Europske agencije za lijekove EMA, Slovenija ima 1.397.336 doza naručenih od AstraZenece, 1.039.880 doza od CureVac-a i 940.000 doza od Janssena, kazao je Janša.

Dodao je da bi sljedeći mjesec njegova vlada mogla odrediti postupno ukidanje restrikcija, kad bude jasno kako tempo cijepljenja utječe na povećanje imuniteta u zemlji. Tada će donijeti i strategiju izlaska iz epidemije, odnosno mjera potrebnih za subvencioniranje poduzeća i građana zbog šteta koje su u koronakrizi pretrpjeli.

Preko EU-a Slovenija je osigurala ukupno više od tri milijuna doza cjepiva za ovu godinu, a EU kao cjelina 2,3 milijarde doza, što je više od stvarnih potreba, pa će se višak dijeliti susjednim državama koje nisu članice i trećim manje razvijenim državama po svijetu, najavio je Janaša na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti