Bosna i Hercegovina     | 19.01.2021. 14:29 |

Vlada BPK pružit će značajniju podršku Općini Pale u FBiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. januara (FENA) - Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Aida Obuća i ministri kantonalne vlade danas su održali sastanak s novoizabranim načelnikom Općine Pale u FBiH Alminom Ćutukom i njegovim pomoćnicima. Razgovarano je o problemima i potrebama ove najmanje i nerazvijene lokalne zajednice te načinima unapređenja međusobne saradnje.

Naglašeno je da bez značajnije finansijske podrške Općina Pale u FBiH sama ne može napraviti značajan iskorak u obezbjeđenju boljih uslova za stanovnike u ovom dijelu BPK.

- Na prostoru naše općine ima jako puno problema, a ključni su finansije. Protekla, godina koronavirusa, učinila je svoje te su izvorni prihodi općine smanjeni jer mi direktno ovisimo od kantona i FBiH i ta grant sredstva koja trenutno dobijamo od BPK i preraspodjelom sa federalnog nivoa definitivno nisu dovoljna za normalno funkcionisanje i finansiranje osnovnih potreba, plaća, doprinosa i tekućih troškova, tako da ćemo imati jako puno posla, da ne govorim o većim projektima i ostalim problemima našeg stanovništva kao što su egzistencijalni - kazao je načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk.

Ocijenio je da uz veću podršku, ima prostora za unapređenje života u ovoj općini.

- Bez finansija ne može se uraditi mnogo ali danas smo dogovorili zajedničku saradnju uključujući i onu na federalnom nivou. Ima prostora za razvoj u oblasti turizma i poljoprivrede i sa ministrom privrede razgovarali smo kako da unaprijedimo saradnju jer dosad nije bilo dovoljna – kazao je on.  

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je ohrabrujućim entuzijazam i volju novoizabranog načelnika, u želji da ovu općinu učini ugodnijom za život te najavila da podrška Vlade BPK ovoj lokalnoj zajednici neće izostati.

- U ovoj općini je niz problema koji su prisutni dugi niz godina i danas smo razmatrali načine i mogućnosti kako Vlada BPK kroz svoja ministarstva može pomoći, jer je to jedna od nerazvijenih lokalnih zajednica koja u potpunosti ovisi od podrške BPK Goražde. Dogovorili smo da će se u toku 2021. godine povećati grant sredstva u pojedinačnom, mjesečnom iznosu za Općinu Pale u FBiH, kao i ostale dvije lokalne zajednice, a posebno nerazvijene - istakla je Obuća.

Pojasnila je da će Vlada BPK u budžetu za ovu godinu planirati 900.000 KM umjesto dosadašnjih 700.000 KM za Općinu Pale u FBiH, te podržati i projekte koje kandiduje ova loklana zajednica

- Gledat ćemo prioritete i imati više senzibiliteta prema lokalnim zajednicama koje nisu u mogućnosti da iz vlastitih prihoda finansiraju svoje osnovne ustavne nadležnosti, tako da ćemo ispoštovati zaključak Skupštine BPK da će se grant sredstva sa tog koda dijeliti u skladu sa kriterijima koje će utvrditi Vlada BPK, te ćemo se mi na taj način i ponašati u toku 2021. godine. Dogovorili smo takođe da se sa koda Vlade podrže oni projekti koji su kandidovani od strane načelnika a koje možemo podržati kroz podršku projektima nižim nivoima vlasti - kazala je premijerka BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu