Regija     | 18.01.2021. 11:05 |

U Sloveniji 293 novozaraženih, epidemija se možda ipak smiruje

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 18. siječnja (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 293 nove zaraze koronavirusom, gotovo dvostruko manje nego dan ranije, što po ocjenama epidemiologa govori da se epidemija ipak smiruje, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

S 1769 PCR i antigenskih brzih testiranja potvrđeno je 293 novih infekcija, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod PCR testova iznosio 19,2 posto, a kod brzih antigenskih testova 6,3 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prema podacima NIJZ-a prvi put nakon dugo vremena postotak pozitivnih testova manji je od 20 posto.

O poboljšanju epidemiološkog stanja svjedoči i činjenica da je reprodukcijski broj širenja zaraze pao ispod jedan i trenutačno je 0,95.

Smanjen je i tjedni prosjek dnevnih zaraza koji je pao za 1,4 posto u odnosu na prethodni dan te iznosi 1380.

I stanje u bolnicama stabilno je te više nema velikog rasta opterećenosti kapaciteta, ali je i dalje relativno visok udio preminulih među zaraženima.

Prema preliminarnim podacima ministarstva zdravstva, epidemija je u jednom danu odnijela još 40 života čime ukupan broj preminulih od covida-19 iznosi 3180.

Hospitalizirano je 1220 covid pacijenata, od čega ih je 191 na intenzivnim odjelima, a aktivnih slučajeva zaraze je 23.473.

To znači da je Slovenija epidemiološki vrlo blizu situacije da se prosječni broj hospitaliziranih smanji na 1200, a prosječni broj dnevnih zaraza padne na 1350, što je prema vladinom epidemiološkom "semaforu" glavni uvjet za moguće popuštanje, odnosno ukidanje nekih protuepidemijskih mjera.

Prema projekciji znanstvenog instituta "Jožef Štefan", koji radi analize za vladu, za tjedan dana u nekim regijama s boljom epidemiološkom slikom mogli bi se otvoriti vrtići i provoditi nastava u osnovnim školama za učenike prvih triju razreda.

Od sredine veljače mogle bi se za nastavu otvoriti sve osnovne i srednje škole u državi uz uvjet da se u međuvremenu epidemiološka slika ne pogorša.

Isti Institut upozorio je da kampanja cijepljenja još ne utječe na stabiliziranje stanja jer su prvom dozom cijepljene samo 42 tisuće ljudi, a to je nešto više od dva posto stanovništva te će se utjecaj cijepljenja osjetiti tek kada broj cijepljenih prijeđe 10 posto populacije, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti