Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 13.01.2021. 20:11 |

Dedić: Populizam ASDA sličan politikama iz prošlosti  

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrana je Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za august 2020. koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH. U sklopu ove tačke dnevnog reda zastupnik ASDA Jasmin Emrić predložio je zaključke koji nisu dobili podršku zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U svojoj diskusiji zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BIH Šemsudin Dedić iznio je stav da je Jasmin Emrić trebao predložiti zaključke za otvaranje migrantskih centara u drugim dijelovima BiH zašto se zajednički svi trebaju zalagati, a ne populističke zaključke koji se odnose na Biru koja ne treba biti migrantski centar. Također, zastupnik Dedić je iznio stav da opcija nasilnog povratka migranata u Biru nikada nije postojala, niti bi je on kao takvu podržao.

-Vlasti na području Unsko-sanskog kantona smatrale su da će migrantska kriza potrajati nekoliko mjeseci, vrlo rado su primale donacije i dobro sarađivale sa međunarodnim organizacijama. Nakon toga dale su prešutnu saglasnost Vijeću ministara BiH za donošenje odluka o privremenim prihvatnim centrima na našem kantonu, a nakon 2 godine promijenile mišljenje. Nisu pitali građane i nisu se protivili prilikom otvaranja centara zato što su pojedinci na određen način imali privilegije zapošljavanja sa visokim platama u Međunarodnoj organizaciji za migracije (lOM), vrlo rado prihvatali donacije od domaćih i međunarodnih institucija, štitili visoke i priviligirane zakupnine za privatne objekte u kojima su smješteni migranti (zakupnine od 15.000 EUR-a pa naviše) itd." istakao je Dedić.

Kako podsjeća u svojoj pisanoj izjavi za javnost, tražio je od Ministarstva sigurnosti da od međunarodnih i domaćih institucija prikupe i objave podatke o analitici utroška svih sredstava koja su namjenjena kao pomoć u rješavanju migrantske krize.

Također, istakao je činjenicu da je Vlada FBiH u 2019. godini doznačila 4 miliona KM za podršku u rješavanju migrantske krize i konstatirao da Vlada Unsko-sasnkog kantona još nije dostavila odgovor o utrošku ovih sredstava, bez obzira na veliki broj urgencija.

-Zanimljivo je da su nakon 18 mjeseci čekanja jučer objavljeni podaci o utrošku sredstava od strane Vlade kantona, a još zanimljivija je stavka od 560.000 KM utrošenih za projektnu dokumentaciju “Bihać siguran grad” umjesto za migrantsku krizu o čemu gradska vlast u Bihaću nema nikakvih saznanja", kazao je Dedić.

Podsjeća da je u toku diskusije upoznao zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da je GO SDA Bihaća zajedno sa strankom POMAK u Gradskom vijeću Bihać u novembru 2019. godine inicirala dodjelu gradskog zemljišta na Lipi za izgradnju kampa i izmještanje svih migranata iz urbanih dijelova Grada Bihaća. Za tu odluku su glasali samo vijećnici ovih dviju stranaka. Sve druge političke stranke u GV Bihać predvođene ASDA nisu podržale tu odluku iz razloga što su štitili postojeće stanje.

Na kraju je inicirao da ministarstvo sigurnosti ubrza izgradnju privremenog prihvatnog kampa na Lipi kako bi najkasnije u naredna tri mjeseca svi migranti iz urbanih dijelova Grada Bihaća bili izmješteni i stavljeni pod kontrolu nadležnih institucija. Pored toga, u cilju rješavanja ove humanitarne i sigurnosne situacije, zatražio je da se migrantski centri otvore i u drugim dijelovima BiH, a podrška Vijeću ministara BiH u narednom periodu ovisit će, između ostalog, i od načina budućeg rješavanja migrantske krize.

Pored iznesenih stavova na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Šemsudin Dedić se osvrnuo i na posljednje medijske istupe Premijera kantona Mustafe Ružnića koji je neprimjereno prozvao Reisu-l-ulemu IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.

-Premijer USK zloupotrijebio je razgovor s Reisu-l-ulemom , pokazujući na takav način da politika A-SDA  i njenih predstavnika ne bira sredstva napada na institucije i autoritete kako bi opstala na vlasti. Ružnićeve netačne i zlonamjerne tvrdnje da je neko prodao Unsko-sanski kanton slične su prozivkama koje smo skupo platili u prošlosti", zaključio je Dedić u svojoj izjavi.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana