Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 15:09 |

Nastavak uspješne saradnje Vlade KS i Ambasade SAD

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) -  Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je telefonski razgovarao s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom koji je ovom prilikom potvrdio opredijeljenost američke administracije prema reformama koje su započete i najavljene u Kantonu Sarajevo, kao i spremnost da pruže podršku i pomoć u njihovoj realizaciji, saopćeno je iz  Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

- Spremni smo pomoći kako bi Kanton Sarajevo bio primjer što se može uraditi kada se politika podjela zamijeni fokusom na reforme koje će poboljšati život svakog građanina -  ističu iz američke ambasade.

Ublažavanje posljedica koje pandemija koronavirusa ostavlja na kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo bila je osnovna tema današnjeg razgovora.

Konkretno je bilo riječi o projektima poboljšanja javno-zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, te o nastavku borbe protiv korupcije putem još intenzivnijeg djelovanja vladinog Ureda za borbu protiv korupcije. Razgovaralo se i o reformama u policijskom sektoru. 

- Zabrinjava me činjenica da su naša dva najvažnija prioriteta usporena od strane viših nivoa vlasti. Tu u prvom redu mislim na nedostatak odgovora na zdravstvenu krizu usljed pandemije koronavirusa. Nažalost, mi nemamo informaciju kada ćemo dobiti vakcine, dok su zemlje u našoj regiji već počele s vakcinisanjem - istakao je  Forto.

Premijer KS smatra da nedostatak reakcije viših nivoa vlasti otežava napore u borbi protiv negativnih ekonomskih posljedica pandemije.

- Tu tu prije svega mislim na zastoj pregovora s MMF-om, jer se ne zna kada i kolika će finansijska sredstva za poticaje i ponovno pokretanje privrednih aktivnosti biti na raspolaganju Kantonu Sarajevo - kazao je Forto, i dodao da mu je žao što politički problemi i nerad vlasti na nivou Bosne i Hercegovine za posljedicu imaju pad kvaliteta života svih građana BiH, pa tako i građana Kantona Sarajevo -  navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana