Bosna i Hercegovina     | 08.01.2021. 14:46 |

Klub zastupnika Bošnjaka traži izvanrednu sjednicu Skupštine HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. siječnja (FENA) - Klub zastupnika Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izrazio je zabrinutost postupanjem mostarske policije koja proteklih dana obavlja istražne radnje protiv građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara vezano za navodne izborne neregularnosti.

"Predstavnicima Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a posljednjih dana obratilo se desetine uznemirenih građana bošnjačke nacionalnosti s GP Mostar- Jug, iz naselja Buna, Hodbina, Gubavica, Pijesci i Jasenica, navodeći strah i zabrinutost zbog, kako su naveli, maltretiranja i pritiska kojem su izloženi od strane pojedinih policijskih službenika, posebno tijekom 'isljeđivanja' u prostorijama PU Mostar, gdje se dovodi u pitanje i njihovo zdravlje, jer se ne poštuju propisane epidemiološke mjere", navodi se u priopćenju za javnost Klub zastupnika Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a.

Klub Bošnjaka ističe kako poštuje i podržava legalitet rada svih institucija u HNŽ-a, ali je zabrinut saznanjima o pokretanju istražnih radnji protiv građana bošnjačke nacionalnosti zbog toga, kako se navodi, "što su se oni usudili vratiti na svoje i u skladu s važećim zakonskim propisima, na osnovu zakonite adrese prebivališta ostvariti pravo na glasanje na lokalnim izborima".

U priopćenju se dodaje kako se radi o "planski izvedenoj akciji pritiska provedena uz namjerno i očigledno zaobilaženje rukovodećih kadrova nehrvatske nacionalnosti u PU Mostar i MUP-u HNŽ-a".

"Postavljamo i pitanje na koji su način s 'istragama' povezane aktivnosti u prostorijama CIPS-a Mostar od 19., 20., 21. decembra 2020. godine, a koje su išle mimo znanja načelnika sektora za administraciju u čijoj su nadležnosti i zaposlenici u CIPS-u, a koji je bošnjačke nacionalnosti?

Smatramo i da je potpuno nedopustivo, ali i zakonski kažnjivo, da se na ovaj način, pod okriljem navodnih procedura, u suštini stvaraju jednonacionalne paralelne policijske strukture pod patronatom politike, koja je preko resornog ministra pod punu političku kontrolu stavila Upravu policije HNŽ-a, nedozvoljavajući imenovanje komesara policije", stoji u priopćenju.

Klub zastupnika Bošnjaka navodi da je županijski ministar unutarnjih poslova kadar HDZ-a koji dolazi s Gradskog područja Jug te "izražava sumnju da je ovo njegova osveta zbog lošijeg izbornog rezultata na tom području".

Klub Bošnjaka zatražio je hitne odgovore na iznesene tvrdnje te upozorava na "otvoreno negiranje izbornih rezultata", kao i "najavu blokade formiranja Gradskog vijeća Mostara".

"Napominjemo kako će Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a, nakon prikupljanja dodatnih informacija s terena i od nadležnih institucija, zatražiti vanredno zasjedanje Skupštine povodom policijskih i političkih pritisaka na Bošnjake u GP Mostar Jug, s ciljem utvrđivanja zakonitosti rada u ovom slučaju i stanja u MUP-u, s težištem na postupke odgovornih osoba koji urušavaju ugled MUP-a HNŽ-a, Uprave policije HNŽ-a i PU Mostar. Smatramo da se netransparentnim radom i ponašanjima nanosi ogromna šteta povjerenju koje je dugo građeno između policijskih službenika i građana, te dovodi u sumnju profesionalnost jednog dijela kadrova u MUP-u HNŽ-a", stoji na kraju priopćenja za javnost Kluba zastupnika Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo