Svijet     | 07.01.2021. 11:29 |

Biden traži obnovu pristojnosti nakon napada na demokratiju

FENA Internet

WILMINGTON, 7. januara (FENA) – Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je u srijedu na obnovu „osnovne pristojnosti“ mase koju je podstakao njegov prethodnik i koja je upala u američki Capitol i odgodila je kongresnu potvrdu rezultata novembarskih izbora.

Biden je planirao da održi govor fokusiran na to kako da se oživi ekonomija i pruži finansijska pomoć za vlasnike malih firmi koje se oporavljaju od posljedica pandemije koronavirusa, u političkim komentarima iz svog rodnog Delawarea. Kratko prije nego što je on trebao početi govor, demonstranti su upali u zgradu Capitola, prodirući čak i do prostorija Senata.

- Naša demokratija je pod napadom bez presedana kakav nismo vidjeli u savremenim vremenima – izjavio je Biden, dodajući da su nasilna i haotična dešavanja „atak na pravnu državu“.

U obraćanju koje je trajalo samo desetak minuta i emitirano je na velikom ekranu, dok su traajali neredi u okupiranoj zgradi Capitola, Biden je pokušao da unese smirenost i rekao je da podijeljena zemlja još može da zajednički radi. On se vratio temama koje su bile u središtu njegove predizborne kampanje, kao što je nalaženje zajedničkog političkog terena i obećanje da će biti predsjednik svim Amerikancima, čak i onima koji nisu glasali za njega.

Biden je, međutim, izrazio šokiranost i zgranutost.

-  Ovo nije pristojnost, ovo je haos - kazao je on, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu