Svijet     | 06.01.2021. 15:12 |

Demokrate na rubu pobjede u Senatu, Warnock pobijedio u Džordžiji

FENA Internet

ATLANTA, 6. januara (FENA) - Demokrate su u srijedu pobijedili na jednoj od utrka za većinu u američkom Senata u saveznoj državi Džordžiji, a u drugoj utrci za sada imaju većinu glasova, približavajući se zadivljujućem zamahu koji će im dati kontrolu nad Kongresom i ovlasti da unaprijede ciljeve politike izabranog predsjednika Joea Bidena.

Raphael Warnock, baptistički propovjednik iz crkve Martina Luthera Kinga mlađeg, pobijedio je aktuelnu republikansku čelnicu Kelly Loeffler i postao je prvi crnac senator u historiji ove države, koja se nalazi na dubokom jugu Amerike, javlja Reuters.

Jon Ossoff, režiser dokumentarnih filmova koji će s 33 godine postati najmlađi član Senata, u drugoj utrci trenutno usko vodi nad sadašnjim Davidom Perdueom, a konačni ishod se očekuje najkasnije u srijedu navečer.

Rezultati predstavljaju odbacivanje Donalda Trumpa u državi koju su njegovi republikanci kontrolisali decenijama.

S 98 posto prebrojanih glasova, Warnock je ispred Loefflera za 1,2 procentna poena, otprilike 54.000 glasova, prema kompaniji Edison Research. Ossoff je vodio ispred Perdue s više od 16.000 glasova, ili 0,4 procentna poena.

Pobjeda na obje utrke dala bi demokratama kontrolu nad Senatom, čime bi republikanci i demokrati bili podjednako zastupljeni. Demokratska stranka već ima većinu u Predstavničkom domu SAD-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu